KOVide kuldviisik

Kristina Traks 10. oktoober 2011, 14:42

Kohalike omavalitsuste (KOV) indeksist nähtub, et Viimsi vald juhib ka tänavust edetabelit, järgnevad pealinna ümbritsevad vallad ja Tallinna linn.

TOP10 hulka mahuvad veel Tartu ja Kuressaare linnad ning Ülenurme, Jõelähtme ja Saku vald. Sisuliselt võib öelda, et Tallinn ja Harjumaa õitsevad, Tartu kandil läheb ka enam-vähem, kuid ülejäänud Eestimaal ei ole elu kiita. Eriti õnnetus seisus on Eesti kagunurk.

Konsultatsiooni- ja koolituskeskuse Geomeedia koostatud indeks võtab kokku ja seab seosesse indikaatorid rahvastiku, kohaliku majanduse, elanikkonna heaolu, omavalitsuse pakutavate teenuste ja finantsolukorra kohta.

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri sõnul ei maksaks kohalike omavalitsuste indeksit võtta kui edetabelit, vaid pigem on see KOVidel võimalus end teistega võrrelda ja oma kohast järeldusi teha.

"Selgelt aga tuleb indeksist välja, et piir, kust KOVi võimekus järsult langeb, asub 5000 elaniku juures," ütles ta. “Paljuräägitud haldusreformi puhul on küsitud, et kui palju on siis parim KOVide arv Eestis. Vastan, et iga 226st väiksem arv on parem," lisas minister.

Indeks toob välja, et inimesed liiguvad töökohtade järel, eriti masu tingimustes. See vastu kool ja lasteaed ei meelita. "Paraku on nii, et seal, kus on kooli- ja lasteaiakohad, pole lapsi ning seal, kus on palju lapsi, ei ole lasteaiakohti," ütles Kiisler. "Peame rohkem pöörama tähelepanu ka n-ö edukatele omavalitsustele ja kõiki on vaja aidata, kuid erineval viisil," märkis ta.

Indeksi viimased kohad on hõivanud Õru, Peipsiääre, Alajõe, Põdrala ja Meeksi vallad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. October 2011, 08:07
Otsi:

Ava täpsem otsing