11. oktoober 2011 kell 8:02

Malta kiitis EFSFi heaks

Malta parlament hääletas eile õhtul eelviimase euroala riigina laiendatud euro päästefondi EFSFi poolt. Nüüd on puudu veel ainult Slovakkia hääl.

Saadikud kiitsid ilma vastuhäälteta EFSFi laiendamise heaks. Läinud nädalal lükkas Malta hääletuse edasi, kuna opositsioon tuli välja mõnede õigusalaste kahtlustega.

Nüüd sõltub EFSFi laiendamine veel ainult Slovakkiast, kus olukord on sedavõrd pingeline, et valitsus võib poliitilise tüli tõttu laguneda. Viimane nelja valitsuspartei eileõhtune kriisiistung lõppes tulemusteta. Täna hommikul kõnelused valitsusparteide vahel jätkuvad. Parlamendidebatt algab kohaliku aja järgi kell 13 ning hääletust on oodata alles õhtutundidel. Kuna seis on väga pingeline, võidakse aga debatti veel ka edasi lükata.

EFSF saab aga jõustuda ainult tingimusel, et kõik 17 euroala riiki selle heaks kiidavad. Slovakkias on 5,4 miljonit elanikku, Maltal 418 000, kokku annaksid need kaks riiki laiendatud päästefondi garantiidena 8,4 miljardit eurot. Fondi kogumaht saab olema 440 miljardit eurot.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum