Anne Oja • 16. oktoober 2011 kell 6:04

USA maksuamet kontrollib Google'i maksuskeeme

USA maksuamet kontrollib praegu Google'i strateegiaid, mille abil on internetigigandil õnnestunud vältida ligikaudu 1 miljardi dollari maksudeks maksmist igal aastal, vahendas uudisteagentuur Bloomberg.

Märkimisväärse osa Google'i käibest teevad tütarettevõtted, mis on registreeritud madala maksumääraga piirkondadesse. Seetõttu kontrollivad maksuametnikud rohkemat, kui teevad seda tavalistel kontrollidel, lisas uudisteagentuur. Varem on arvatud, et erinevate skeemidega läbi Iiri, Hollandi ja Bermuuda ettevõtete on Google maksudes kokku hoidnud 3,1 miljardit dollarit.

Kui keskmine USA ettevõte peab taluma 39,2%list maksukoormust, siis Google'i maksukoormus on skeemide tõttu üksnes 19%. USA ettevõtted peavad maksma kasumilt 35% maksu, Suurbritannia ettevõtted aga 28% maksu.

USA valitsus on prognoosinud, et kaotab ainuüksi Iirimaad kasutavate maksuskeemide tõttu 25 miljardit dollarit makse. Iirimaa skeemidega on rahulolematust väljendanud ka EL, mille maade eelarvedefitsiit ulatub praegu 868 miljardi euroni. USA eelarvedefitsiidiks on 1,4 triljonit dollarit.

Google kasutab samu maksupraktikaid, mis teisedki tööstusettevõtted, leiab ettevõte ise. Makseksperdid on öelnud, et ka Facebook valmistub üles ehitada Google'i sarnast maksuskeemi, kus välismaised sissetulekud voolavad Iirimaa ja Kaimani saare firmadesse.

Hetkel kuum