Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  NO99 lavastus 'Misery' kõditab vaatajate närve

  Stephen Kingi "Misery" on klassikaks saanud õuduslugu. Romaanina on see õudne, isegi võigas, aga kohutavalt põnev lugemine. Lavastus ei jää lugemiselamusele alla.
  "Misery" lavastaja Eva Klemets on võtnud eesmärgi publikule teadlikult väikest närvikõdi pakkuda. "Meile meeldivad õudsed asjad, miks muidu igasugused krimisarjad ja -uudised vaadatavuse-loetavuse tipus on. Me kõik justkui vihkame neid, teisalt oleme näljas - mis ja kuidas ikkagi juhtus? Loodame, et suudame sama tunde tekitada teatrisaalis," rääkis Klemets.
  Sisu eeldab omajagu jälgimist: Misery on ühe romaanikangelanna nimi, kelle on välja mõelnud kirjanik Paul Sheldon, kes omakorda on Kingi romaani "Misery" peategelane.
  Paul, kuulus kirjanik, kohtub kummalistel asjaoludel oma suurima fänni Annie Wilkesiga - inimesega, kes toitub tema loomingust ning kelle nälg on lõputu. Seejärel hakkab juhtuma igasuguseid asju.
  "Kuna laval on kaks inimest, siis toimuvad nende vahel just sellised õudused, mis kahe inimese vahel mõnikord toimuda võivad. Muidugi proovime kasutada võtteid, mis rõhutaksid pingelisi hetki, ähmast õudu ja jõhkrat valu," rääkis Klemets.
  Peategelaste paari kehastavad laval näitlejad Peeter Volkonski ja Marika Vaarik.
  Volkonski jaoks on see roll lavastaja sõnul just see, mille ta juba aastaid tagasi endale valis ning mida ta oodanud on. Volkonski ülesanne on lavale manada enesekindel, isegi ülbe looja, kes kirjutab oma parima romaani tingimustes, mille olemasolus võib iga inimene kahelda.
  Marika Vaariku loodud Annies, keda King ise on hirmsa koletisena kujutanud, on aga suurt armastust ja arusaamist, mis selle tegelase puhul väga ootamatult mõjub.
  Loo meeleolu on pealkirjale kohaselt sünge. "Muidugi mahub vahele ka veidi nalja ning justkui lõõgastust ja lõdvestust pakkuvaid hetki, kuid põhiteemadeks jäävad kannatus ja küsimus, mida me inimestena tahame. Vabaneda kannatusest, eks? Ükskõik mis vahendeid keegi selleks ka ei kasuta..." rääkis Klemets. Et lavastus saaks kompaktne ja ajaliselt sobiva pikkusega, on Klemets materjalist välja rookinud kõik ülearuse.
  "Kingi romaanis on kohutavalt palju teemasid, mida ta arendab, kuid mida teatrilavale üle kanda ei saa, sest siis lihtsalt tuleks päevapikkune lavastus. Valiku tegemine, millist rada minna, oli raske, sest paljust pidi loobuma kohe alguses. Tavaliselt hakkad kärpima ikka enne esietendust, kui asjad on juba selged. Siin aga pidi teisest otsast alustama," rääkis lavastaja.
  Niisiis on järele jäänud vaid olulisim, mida Klemets julgelt vaatama soovitab minna. "Kui metafoorselt kõnelda, siis ei toimu laval mitte midagi sellist, mida me ise vahetevahel teiste inimestega suheldes ei tee," arvas lavastaja.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Audiitorfirmade TOP 2: Eesti majandus väljub kriisist fundamentaalselt palju tugevama, kuid ka oluliselt suurema võlaga
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.