4. november 2011 kell 17:57

Sarkozy võitleb finantstehingute maksu eest

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ütles täna, et G20 tippkohtumisel tehti suuri edusamme finantstehingute maksu kehtestamise suunas. Mehe sõnul on jõutud juba nii kaugele, et võib hakata rääkima konkreetsest maksutulude jaotamisest, kirjutab uudisteportaal Bloomberg.

„Prantsusmaa seisab selle eest, et maks realiseeruks. Me ei kavatse oodata ülejäänud maailma, et seda rakendada,” sõnas Sarkozy. USA president Barack Obama jällegi otsesõnu finantstehingute maksu heaks ei kiitnud. Selle asemel rõhutas president, et pangad peaksid kandma osa finantskriisi tagajärgede likvideerimise kuludest. Ühendriikide valitsuse ametnike sõnul tahaks USA kehtestada pankadele tasu, mis sõltuks asutuse võetavatest riskidest.

Siiani on finantstehingute maksu kehtestamise eest seisnud peamiselt Saksamaa ja Prantsusmaa. Toetajate sõnul aitaks see koguda tulusid, mida saaks kasutada kliimamuutustega võitlemisel ja vaesuse vähendamisel. Ühtlasi oleks see ka lisapanus rohkelt kärbitud riigieelarvetesse. 

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum