9. november 2011 kell 7:22

Hiina inflatsioon Eesti jälgedes

Hiina oktoobrikuine inflatsioon ja tööstustoodangu kasv vähenesid, andes kohalike ametivõimudele rohkem ruumi kasvu toetamiseks, samas kui Euroopa võlakriis ähvardab eksporti ja krediiti on väikeettevõtetel raskem saada.

Hinna statistikaamet teatas täna, et tarbijahinnad tõusid oktoobris võrreldes aasta varasemaga 5,5%. Kuid sarnaselt Eestiga kukkus Hiina inflatsioon võrreldes septembriga. 0,6protsendipunktine langus on suurim pärast 2009. aasta veebruari.

Hiina tööstustoodangu kasv aeglustus 13,2 protsendini, vahendab uudisteagentuur Bloomberg. Tegu oli selle aasta väiksema kuulise kasvuga. Ökonomistid ootasid keskmiselt 13,4protsendilist kasvu.

Enamik ökonomiste on arvamusel, et peaminister Wen Jiabao valitsus lõdvendab fiskaal- või monetaarpoliitikat, kärpimata intressimäärasid, sest inflatsioon püsib jätkuvalt kõrgemal seatud 4protsendilisest eesmärgist.

HSBC Holdings kommenteeris täna, et "sihitud lõdvendamine" võib sisaldada meetmeid, mis toetavad väikeärisid ja avalike elamute ning taristu ehitamist.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum