Saksa ettevõtjad saavad hakkama eurota

Katri Soe-Surén, Anu Jõgi 10. november 2011, 09:02

Kuna tegemist on poliitilise ja mitte majandusliku kriisiga (Saksa firmad on väga heas seisus ja eksport kõrgtuuridel), tuleb keskenduda klientidele ning konkurentsile, ütles eile Berliinis välispressi klubis Saksa hulgi- ja väliskaubanduse liidu president Anton F. Börner.

"Me peame olema nii head kui võimalik ning otsima tellimusi ükskõik kus maailma otsas. See on ainus, mis ettevõtjaid huvitab, olgu see siis euroga või ilma," ütles Börner. "Loomulikult vajame tungivalt rahu finantsturgudel. Sõltume maailma majanduskasvust ning finantskriis on kui tsunami."

Börner ütles aga ka, et tuleb teha kõik, et selle tsunamist kõrvale hoida. Ning vajadusel tuleb hakkama saada ilma eurota. "Loomulikult pooldan ma eurot, selles ei ole mingit küsimust. Aga Saksamaa tuleb toime ka ilma eurota. Mida meil vaja on, on vaba turg. Saksamaa suurimad kaubanduspartnerid ei ole euroriigid - Hiina, USA, India, Ladina-Ameerika. Meie suudame ka ilma eurota hästi eksportida."

Murelikult vaatab Börner praegu Itaalia suunas – on suur oht, et see riik ei suuda vajalikke reforme ellu viia. Itaalia pankrot tähendaks aga retsessiooni kogu maailmas. Börner ütleb, et tõenäosus et euro praegusel kujul püsima jääb, on tema hinnangul 60 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. November 2011, 09:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing