Kadri Jakobson • 11. november 2011 kell 6:56

FI hoiatab kahtlaste äride eest

Viimasel ajal on sagenenud küsitavad või suisa ebaseaduslikud tegevused finantsturul, kus pakutakse erinevaid „teenuseid” või „soodsaid investeerimisvõimalusi”. Finantsteenuste tarbijatel soovitab finantsinspektsioon käituda alljärgnevalt:

 1. Küsige, kas teenuse või investeeringu pakkuja omab tegevusluba? Milline on tema tegevuse õiguslik alus? Kõik need isikud Eestis, kellel on luba reguleeritud fondivalitsemis-, investeerimis-, kindlustus-, makse- ja pangandusteenuseid pakkuda, on leitavad finantsinspektsiooni veebilehelt, samuti on seal ära toodud Eestis lubatud väärtpaberite avalikud pakkumised.

2. Kui teie poole pöördutakse, küsige, kellelt pärinevad teie isikuandmed ehk kes lubas pakkumisega teie poole pöörduda? Teie isikuandmeid saab töödelda üksnes teie nõusolekul ning te võite igal hetkel nende töötlemise keelata ja vastava telefonikõne süümepiinadeta lõpetada.

3. Küsige, miks peaks just teie seda teenust tarbima või investeeringu tegema? Millest on tingitud teenuse või investeeringu soodsus? Võtke aega pakkumise kaalumiseks. Mitte mingil juhul ärge tehke otsuseid esimese emotsiooni najal. Segased momendid käsitlege pakkuja kahjuks. Konsulteerige erinevate inimestega, eeskätt mõistagi asjatundjatega.

4. Ärge avaldage oma isikuandmeid, eriti isikukoodi, krediitkaardi ja pangakonto numbrit! Selgitage ja tähendage üles füüsilistest isikutest pakkujate nimed ning kontaktandmed, ärge andke neile enda omi!

Hetkel kuum