• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Gräzini segapudrust ja liberalismi väärkasutusest

  Tundub, et riigikogu liige, andunud reformierakondlane Igor Gräzin on võtnud kavala poliitilise joone - olen ise valitsuses, aga poliitilist teksti toodan nii, nagu oleksin opositsioonis. Kavalad reformierakondlased on otsustanud, et tuleb kaaperdada liberalismi mõiste ja seda valimatult tarvitada, kas või lörtsimise hinnaga. Aga just seda Gräzini kolumn endas kätkeb - kauni ja kõlava mõistega eputamist, ilma sisu avamata. Gräzin mõnitab euroraha täie hooga, mõnitab solidaarsust ja liikmesriikide aitamist. Kõik see pidavat meid tagasi viima sotsialismi. Lahendusi aga loos näha pole.
  Artikkel täitis autori eesmärgi - Reformierakond on taas liberalismiga seotud. Vabaturg "õige" erakonnaga seotud, liberalism "õige" erakonna külge kinnitatud, rahva pahameel "õige" partei taha rakendatud. Nii lihtsalt häälte korjamine käibki? Gräzin oleks võinud ju paari reaga kirjeldada, kus praeguses maailmas eksisteerib selline vaba turg nagu õiglustunne eeldaks, kas Rootsis, USAs, Hiinas, Itaalias, kusagil mujal või vaid paberil. Paar soovitust elupõlisele ideoloogiatöötajale Gräzinile:
  1. Võidelge vabaturu eest esmalt praktilisel ja lokaalsel tasandil, uurige, kas majandusministeeriumi riigihanked on läbipaistvad ja ausad? Või pole see detail vabaturu käsitlusega seotud? Või oligi loo ülesanne poliitilise auru väljalaskmine?
  2. Reformierakond lubas vähem kui aasta tagasi, et euro toob uusi töökohti ja investeeringuid, pidurdab hinnatõusu ja viib Eesti heaolutasemelt järgmisele astmele. Tunnistage, et luiskasite võimu nimel, et te pole võimelised neid lubadusi täitma. Müts maha, kui suudate oma vigu tunnistada. Uskuge, sellest võidab kogu Eesti poliitiline kultuur.
  3. Lõpetage ühe järjekordse "ismi" väärkasutus ja rääkige konkreetsetest poliitilistest meetmetest ja valikutest. "Ismidesse" kinnistumine läheb ju vastuollu liberalismi enda õpetusega ja viib meid kinnisesse mõttemaailma.
  Kummaline, et Gräzin, kes oma kolumnis kõneles paljusõnaliselt vabast turust ja liberalismist, tsiteeris ise agaralt Hiina agentuuri Xinhuad. Kas Hiina valitsemiskorraldus saab nüüd meie eeskujuks? Hr Gräzin, teie kolumni pealkiri ja sisu ei läinud omavahel kuidagi kokku. Tore oli lugeda kõigepealt kolumni pealkirja, mis väitis, et liberalism päästab, kui artikkel ise aga viitas sellele, kuidas Ansipi kiri päästis Eestit suuremate summade garanteerimisest - poliitiline PR oma ehtsas kastmes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Siim Tammer: hunt börsinahas – miks börsitehinguid iseendaga tasub vältida
Soovitan võimalusel vältida börsi kaudu tehinguid iseendaga. Sellised tehingud jäävad järelevalvele silma, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer asutuse blogis.
Soovitan võimalusel vältida börsi kaudu tehinguid iseendaga. Sellised tehingud jäävad järelevalvele silma, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer asutuse blogis.
Goldman Sachsi tulemused panid aktsia tõusma
Goldman Sachs teatas reedel, et suutis kolmandas kvartalis kasumit pea 70 protsenti kasvatada, ületades sellega suurelt ootusi. Üleüldiselt on USA pankade jaoks kolmas kvartal olnud väga tugev, vahendab Reuters.
Goldman Sachs teatas reedel, et suutis kolmandas kvartalis kasumit pea 70 protsenti kasvatada, ületades sellega suurelt ootusi. Üleüldiselt on USA pankade jaoks kolmas kvartal olnud väga tugev, vahendab Reuters.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Laulja Lauri Liiv: loodan, et enam kunagi ei pea suvaliselt valitud korteriomanikud kohtus kogu maja eest vastutama
Laulja Lauri Liiv kommenteeris Äripäeva Korteriühistute erilehes oma 2016. aastal saavutatud kohtuvõitu, kus ta seljatas temalt üle 100 000 euro korteriühistu laenu nõudnud suurpanga.
Laulja Lauri Liiv kommenteeris Äripäeva Korteriühistute erilehes oma 2016. aastal saavutatud kohtuvõitu, kus ta seljatas temalt üle 100 000 euro korteriühistu laenu nõudnud suurpanga.