Gräzini segapudrust ja liberalismi väärkasutusest

Jaanus Karilaid 16. november 2011, 00:00

Tundub, et riigikogu liige, andunud reformierakondlane Igor Gräzin on võtnud kavala poliitilise joone - olen ise valitsuses, aga poliitilist teksti toodan nii, nagu oleksin opositsioonis. Kavalad reformierakondlased on otsustanud, et tuleb kaaperdada liberalismi mõiste ja seda valimatult tarvitada, kas või lörtsimise hinnaga. Aga just seda Gräzini kolumn endas kätkeb - kauni ja kõlava mõistega eputamist, ilma sisu avamata. Gräzin mõnitab euroraha täie hooga, mõnitab solidaarsust ja liikmesriikide aitamist. Kõik see pidavat meid tagasi viima sotsialismi. Lahendusi aga loos näha pole.

Artikkel täitis autori eesmärgi - Reformierakond on taas liberalismiga seotud. Vabaturg "õige" erakonnaga seotud, liberalism "õige" erakonna külge kinnitatud, rahva pahameel "õige" partei taha rakendatud. Nii lihtsalt häälte korjamine käibki? Gräzin oleks võinud ju paari reaga kirjeldada, kus praeguses maailmas eksisteerib selline vaba turg nagu õiglustunne eeldaks, kas Rootsis, USAs, Hiinas, Itaalias, kusagil mujal või vaid paberil. Paar soovitust elupõlisele ideoloogiatöötajale Gräzinile:

1. Võidelge vabaturu eest esmalt praktilisel ja lokaalsel tasandil, uurige, kas majandusministeeriumi riigihanked on läbipaistvad ja ausad? Või pole see detail vabaturu käsitlusega seotud? Või oligi loo ülesanne poliitilise auru väljalaskmine?

2. Reformierakond lubas vähem kui aasta tagasi, et euro toob uusi töökohti ja investeeringuid, pidurdab hinnatõusu ja viib Eesti heaolutasemelt järgmisele astmele. Tunnistage, et luiskasite võimu nimel, et te pole võimelised neid lubadusi täitma. Müts maha, kui suudate oma vigu tunnistada. Uskuge, sellest võidab kogu Eesti poliitiline kultuur.

3. Lõpetage ühe järjekordse "ismi" väärkasutus ja rääkige konkreetsetest poliitilistest meetmetest ja valikutest. "Ismidesse" kinnistumine läheb ju vastuollu liberalismi enda õpetusega ja viib meid kinnisesse mõttemaailma.

Kummaline, et Gräzin, kes oma kolumnis kõneles paljusõnaliselt vabast turust ja liberalismist, tsiteeris ise agaralt Hiina agentuuri Xinhuad. Kas Hiina valitsemiskorraldus saab nüüd meie eeskujuks? Hr Gräzin, teie kolumni pealkiri ja sisu ei läinud omavahel kuidagi kokku. Tore oli lugeda kõigepealt kolumni pealkirja, mis väitis, et liberalism päästab, kui artikkel ise aga viitas sellele, kuidas Ansipi kiri päästis Eestit suuremate summade garanteerimisest - poliitiline PR oma ehtsas kastmes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:06

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing