• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Obama Hiinale: käituge nagu täiskasvanud

  Nädalavahetusel Aasia ja Vaikse ookeani riikide majanduskoostöö organisatsiooni (APEC) tippkohtumisel peetud kõnes kutsus USA president Hiinat korrale, öeldes, et Ühendriikidel on Hiina kaubandus- ja valuutapoliitikast kõrini, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

  Päev pärast kohtumist Hiina presidendi Hu Jintaoga nõudis Obama, et riik lõpetaks rahvusvahelise kaubandussüsteemiga manipuleerimise, rõhutades, et riikidevahelised tehingud peaksid toimuma kõigi osapoolte jaoks võrdsetel alustel. Siiani on jüaani madal kurss Hiinast pärit kauba hinna Lääne konkurentidest madalamal hoidnud.
  Barack Obama sõnul peaks Hiina lubama oma valuutal kiiremini tugevneda, sest hetkel hoitakse selle väärtust kuntslikult madalal, mis kahjustab Ühendriikide ettevõtteid ja takistab uute töökohtade loomist. President rõhutas, et Hiina, mis siiani paistab tihti oma tegude poolest silma kui arengumaa, on nüüd „täiskasvanuks saanud” ja peaks vastavalt sellele ka käituma.Kuigi Obama tunnistas jüaani kursi „kerget tõusu”, pole see USA hinnangul kaugeltki piisav ja presidendi  kõne sisaldas varjatud ultimaatumit, lubades rakendada Hiina kaupade suhtes edasisi karistusmeetmeid, peaks riik jüaani jätkuvalt madalal hoidma.
  Hiina vastas süüdistuste tõrjumisega, öeldes, et neil pole aimugi, mida Obama silmas peab. Välisministeeriumi esindaja sõnul peab Hiina kinni igast rahvusvahelisest kokkuleppest, milles riik osaline on, kuid kui reeglid on pandud paika vaid ühe maa poolt, siis Hiina ei tunne ka kohustust neid järgida.  Riigi valitsus on meelel, et valuuta tugevnemine peaks toimuma järk-järgult, vältimaks riigi majanduse kahjustamist ja tööpuuduse kasvu.
  Autor: Maarja-Liis Mitri
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Biden plaanib maksudega rikkaid pitsitama hakata
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Põhja-Euroopa kustutas Lõuna-Euroopa lootused odavamale elektrile Aas: rohkem raha taastuvenergeetikasse
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.