14. november 2011 kell 15:05

Obama Hiinale: käituge nagu täiskasvanud

Nädalavahetusel Aasia ja Vaikse ookeani riikide majanduskoostöö organisatsiooni (APEC) tippkohtumisel peetud kõnes kutsus USA president Hiinat korrale, öeldes, et Ühendriikidel on Hiina kaubandus- ja valuutapoliitikast kõrini, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Päev pärast kohtumist Hiina presidendi Hu Jintaoga nõudis Obama, et riik lõpetaks rahvusvahelise kaubandussüsteemiga manipuleerimise, rõhutades, et riikidevahelised tehingud peaksid toimuma kõigi osapoolte jaoks võrdsetel alustel. Siiani on jüaani madal kurss Hiinast pärit kauba hinna Lääne konkurentidest madalamal hoidnud.

Barack Obama sõnul peaks Hiina lubama oma valuutal kiiremini tugevneda, sest hetkel hoitakse selle väärtust kuntslikult madalal, mis kahjustab Ühendriikide ettevõtteid ja takistab uute töökohtade loomist. President rõhutas, et Hiina, mis siiani paistab tihti oma tegude poolest silma kui arengumaa, on nüüd „täiskasvanuks saanud” ja peaks vastavalt sellele ka käituma.Kuigi Obama tunnistas jüaani kursi „kerget tõusu”, pole see USA hinnangul kaugeltki piisav ja presidendi  kõne sisaldas varjatud ultimaatumit, lubades rakendada Hiina kaupade suhtes edasisi karistusmeetmeid, peaks riik jüaani jätkuvalt madalal hoidma.

Hiina vastas süüdistuste tõrjumisega, öeldes, et neil pole aimugi, mida Obama silmas peab. Välisministeeriumi esindaja sõnul peab Hiina kinni igast rahvusvahelisest kokkuleppest, milles riik osaline on, kuid kui reeglid on pandud paika vaid ühe maa poolt, siis Hiina ei tunne ka kohustust neid järgida.  Riigi valitsus on meelel, et valuuta tugevnemine peaks toimuma järk-järgult, vältimaks riigi majanduse kahjustamist ja tööpuuduse kasvu.

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum