Poola valitsus tõmbas investor Toomasele mütsi pähe

Romet Kreek 02. detsember 2011, 08:00

Väga volatiilne november möödus investor Toomasele käte peal istumisega – ei olnud soovi aktsiaid osta ega müüa. Portfell kasvas imevähe.

Tõsist tuska valmistas vasekaevandaja KGHM Polska aktsia. Kuigi ettevõtte tulemused olid head, suutis Poola valitsus teatada ettevõtetele metallimaagi kaevandamise maksu tõstmise plaanist, et riigieelarvet täita. Sisuliselt tõmmati Toomasele ja teistele investoritele lihtsalt müts pähe.

KGHM on prognoosinud selle aasta kasumiks 9,64 miljardit zlotti, mis oleks läbi ajaloo suurim Varssavi börsil oleva ettevõtte aastakasum, kuna ettevõte müüs mobiilsideoperaatoris osaluse ja teenib kõrgematelt vasehindadelt. Ettevõte plaanis tagasi osta kuni kolme miljardi zloti eest aktsiaid ja võtta üle ühe Kanada ettevõtte, et laiendada rahvusvahelist haaret.

Ettevõtte kolmanda kvartali kasum oli rekordilised 3,2 miljardit zlotti, ületades analüütikute 2,74 miljardi zlotist lootust. Loo moraal on lihtne, ükskõik kui edukalt suudetakse ettevõtet majandada, on poliitikud ikka võimelised suurt pilti ära rikkuma.

Aktsiate osakaal tõusis 29 protsendilt 31 protsendile. Portfell ise kasvas kuu ajaga 0,31 protsenti ehk 561,66 euro võrra 182 997,32 eurole. Portfelli käekäik oleks olnud oluliselt hullem, kui ei oleks toimunud kuu viimasel päeval korralikku rallit.

Mida edasi teha?

Loe pikemalt tänasest paberlehest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 09:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing