2. detsember 2011 kell 11:06

Rootsi Saksamaast turvalisem

Võrreldes Saksamaa võlakirjadega naudib Rootsi kõigi aegade madalamaid laenukulusid. Investorid premeerivad Skandinaavia suurimat majandust võlakoorma alandamise ja pankadele karmi distsipliini kehtestamise eest.

"Põhimõtteliselt kõik põgenevad eurotsoonist, aga mitte Euroopast," ütles Nykrediti pangandusharu juht Georg Andersen Bloombergile. "Põhjala paistab silma kindla investeerimiskohana," lisas ta.

Kaks aastakümmet pärast viimase panganduskriisi lahendamist on Rootsi saanud maailma paremini toimivaks võlakirjaturuks. Eurotsoonist väljajäämise kasuks otsustanud rootslased on kehtestanud karmimad reeglid oma pankadele ja maksnud ära riigi võlgu.

Rootsi valitsus teenis 2008. aasta finantsabiga kasumit, riigi eelarve on sel aastal ülejäägis ja maksab kõige vähem raha kümneaastase laenu eest, kui ükskõik milline teine Euroopa Liidu riik.

Investorid on juba valmis laenama Rootsile odavamalt 10 ja 30 aastaks raha kui Saksamaale. Põhjamaa riik saab umbes 0,4 protsendipunkti odavamalt laenata kui sakslased.

Sel aastal on kümneaastased ja vanema aegumistähtajaga Rootsi võlakirjad tootnud investoritele 28%, võttes arvesse reinvesteeritud intresse ja jättes arvestamata valuutakõikumised. Tegu on Bloombergi jälgitavatest riikide võlakirjaturgudest parima näitajaga.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum