8. detsember 2011 kell 6:04

"Riskide vältimine on märksõnaks"

Täna Äripäevas avaldatud 2011. aasta Eesti aktsiafondide edetabelis teise ja kolmanda koha hõivanud Trigon Capitali varahalduse juhi Heiti Riisbergi sõnul oli lõppev aasta riskide realiseerumise aasta, mis ei olnud soodne ja märksõnaks sai riskide vältimine.

Järgneb Heiti Riisbergi kommentaar:

2011. aasta võib aktsiainvestor kokku võtta kui ‘riskide realiseerumise aasta’. See tähendab, et absoluuttootlused on praktiliselt kõikidel aktsiapõhistel portfellidel jäänud negatiivseks, mis kahtlemata jaeinvestorit ei rahulda. Suuremad ja professionaalsed investorid vaatavad asju tihti, võrreldes fondide tootlust eelkõige võrreldava turu tootlusega.

Seda arvestades oleme eriti rahul Trigoni Väärtusfondi tootlusega, mis on aasta lõikes edestanud võrdlusindeksit ligi 20% ja omab maksimaalset 5-tärni reitingut Morningstarilt.

Samuti on parim võimalik reiting meie Arenevate Turgude Finantsfondil, kevadest 2012 peaks selle saama ka Venemaa Top Picks fond, millel täitub reitinguks vajalik 3 aastat ja mis on alates strateegia käivitamisest olnud kogu maailmas edukaim Venemaa suunaline aktsiafond, edestades Venemaa RTS indeksit üle 60%.

Sel aastal on halvemini läinud meie Arenevate Turgude Agri Sektori fondil, millel on ka kõige suurema riskiga portfell ja mis taastuvate turgude tingimustes näitas 2009. aastal oma sektoris parimat tulemust kogu maailmas. Üldiselt on 2011. aastal olnud parema tootluse saavutamise märksõna ‘riskide vältimine’ ja see on ka kahtlemata olnud kaugelt kõige suurema tähtsusega tootluse saavutamisel.

Ilmselgelt ei ole 2011. aasta olnud aktsiafondide müügi osas soodne aasta, kuivõrd enamus investoreid siseneb aktsiafondidesse siiski positiivset absoluuttootlust nähes. Nii alustasid ka meie fondid 2011. aastat mahtude jõudsa suurenemisega, aga on nüüd näinud raha väljavoolu kui investorid muutusid aasta teisel poolel riskikartlikuks.

2012. aasta osas on hetkel kõigil väga keeruline anda kindlaid prognoose. Kui Eurotsooni probleemid leiavad turgude arvates vähegi aktsepteeritava lahenduse, siis ootame eelkõige riskantsemate varaklasside osas kiiret taastumist.

Trigoni fondidest peaks sellest enim võitma meie Agri Sektori fond, Finantsfond ja Venemaa fond. Kui ebakindlus jätkub, siis on tõenäoline, et Väärtusfond pakub oma kõrge dividenditootlusega jätkuvalt parimat kaitset langevate turgude vastu.

 

 

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum