• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  "Riskide vältimine on märksõnaks"

  Täna Äripäevas avaldatud 2011. aasta Eesti aktsiafondide edetabelis teise ja kolmanda koha hõivanud Trigon Capitali varahalduse juhi Heiti Riisbergi sõnul oli lõppev aasta riskide realiseerumise aasta, mis ei olnud soodne ja märksõnaks sai riskide vältimine.

  Järgneb Heiti Riisbergi kommentaar:
  2011. aasta võib aktsiainvestor kokku võtta kui ‘riskide realiseerumise aasta’. See tähendab, et absoluuttootlused on praktiliselt kõikidel aktsiapõhistel portfellidel jäänud negatiivseks, mis kahtlemata jaeinvestorit ei rahulda. Suuremad ja professionaalsed investorid vaatavad asju tihti, võrreldes fondide tootlust eelkõige võrreldava turu tootlusega.
  Seda arvestades oleme eriti rahul Trigoni Väärtusfondi tootlusega, mis on aasta lõikes edestanud võrdlusindeksit ligi 20% ja omab maksimaalset 5-tärni reitingut Morningstarilt.
  Samuti on parim võimalik reiting meie Arenevate Turgude Finantsfondil, kevadest 2012 peaks selle saama ka Venemaa Top Picks fond, millel täitub reitinguks vajalik 3 aastat ja mis on alates strateegia käivitamisest olnud kogu maailmas edukaim Venemaa suunaline aktsiafond, edestades Venemaa RTS indeksit üle 60%.
  Sel aastal on halvemini läinud meie Arenevate Turgude Agri Sektori fondil, millel on ka kõige suurema riskiga portfell ja mis taastuvate turgude tingimustes näitas 2009. aastal oma sektoris parimat tulemust kogu maailmas. Üldiselt on 2011. aastal olnud parema tootluse saavutamise märksõna ‘riskide vältimine’ ja see on ka kahtlemata olnud kaugelt kõige suurema tähtsusega tootluse saavutamisel.
  Ilmselgelt ei ole 2011. aasta olnud aktsiafondide müügi osas soodne aasta, kuivõrd enamus investoreid siseneb aktsiafondidesse siiski positiivset absoluuttootlust nähes. Nii alustasid ka meie fondid 2011. aastat mahtude jõudsa suurenemisega, aga on nüüd näinud raha väljavoolu kui investorid muutusid aasta teisel poolel riskikartlikuks.
  2012. aasta osas on hetkel kõigil väga keeruline anda kindlaid prognoose. Kui Eurotsooni probleemid leiavad turgude arvates vähegi aktsepteeritava lahenduse, siis ootame eelkõige riskantsemate varaklasside osas kiiret taastumist.
  Trigoni fondidest peaks sellest enim võitma meie Agri Sektori fond, Finantsfond ja Venemaa fond. Kui ebakindlus jätkub, siis on tõenäoline, et Väärtusfond pakub oma kõrge dividenditootlusega jätkuvalt parimat kaitset langevate turgude vastu.
   
   
  Autor: Fredy-Edwin Esse, California
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
USA väikeinvestorid tervitasid Trumpi SPACi vaimustusega
Donald Trumpi meediafirmat börsile vahendava firmaostufirma (SPAC) aktsia on Nasdaqil juba neljakordistunud ja saanud rohkem ostuordereid kui mistahes muu väärtpaber.
Donald Trumpi meediafirmat börsile vahendava firmaostufirma (SPAC) aktsia on Nasdaqil juba neljakordistunud ja saanud rohkem ostuordereid kui mistahes muu väärtpaber.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Videopilt: Enefit Green alustab börsil kauplemist
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.