Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Tööstustel kõrge kvaliteet ja lai tootevalik, napib kapitali
Eile vastas lugejate küsimustele Saaremaa Lihatööstuse juhatuse liige Kristjan Leedo. Ettevõte asub üha jõulisemalt konkurentide kandadele.
Kui konkurentsivõimeline on Eesti lihatööstus? Oma toodete kvaliteedilt on Eesti lihatööstused konkurentsivõimelised.
Mis on Eesti toiduainetööstuse eelised, mis kitsaskohad? Eesti toiduainetööstuse eeliseks pean toodangu kõrget kvaliteeti ja laia tooteportfelli. Kitsaskohad on kapitali vähesus ja tootmismahtude piiratus.
Kui suur on Saaremaa Lihatööstuse ekspordimaht ja millised on peamised eksporditurud? Millistel turgudel soovite oma mahte kõige enam kasvatada? Tänane Saaremaa Lihatööstuse ekspordimaht on 11 protsenti. Peamised eksporditurud on Itaalia, Soome, Rootsi, Venemaa ja Läti. Läbi koostööpartnerite müüme ka Aasia riikidesse. Ekspordimahte soovime suurendada Soomes ja Venemaal, kuid mitte rohkem kui 30 protsenti ettevõtte kogumahust.
Kas Venemaa on pigem võimaluste või riskiturg? Venemaa on meie jaoks pigem võimaluste turg.
Kui tugevaks hindate kaubamärki Saaremaa, kas selle nime kasutamine annab juba ise teatava müügiedu? Kaubamärk Saaremaa on Eestis ja ka lähiturgudel tuntud. Siiski ainult kaubamärk ei taga müügiedu, vaid ka pakutav toode.
Kuivõrd lööb Saaremaa Lihakombinaadi juhtimises kaasa Teie isa Vjatšeslav Leedo ja kas Teist saab isa mantlipärija praamiäris? Igapäevajuhtimises ta kaasa ei löö, suured strateegilised otsused arutame temaga eelnevalt läbi. Loodan, et praamiäri “pärandatakse” üle põlve.
Milline on keskmine toote eluiga ja milliseid n-ö legendaarseid tooteid te oma kaubasortimendist alati pakute? Toodete eluiga on väga erinev. On tooteid, mis kestavad vaid ühe hooaja, samas on tooteid, mida oleme tootnud juba aastakümneid. Näiteks Saare viinerit on toodetud juba aastast 1981.Üheks legendaarsemaks tooteks pean ise Saaremaa keedusalaamit, mida hakati tootma 1995. aastal ja mis on võitnud mitmeid auhindu.
Keda peate oma ettevõtte suurimateks konkurentideks Eesti turul? Eestis on üle 100 lihatööstuse ja nad kõik on suuremal või vähemal määral meie konkurendid.