Kristina Traks • 14. detsember 2011 kell 10:09

Ülo Kaasik: Eesti majandus paremas seisus kui eelmise kriisi eel

Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik ütles tänasel Eesti Panga pressikonverentsil, et Eesti majandus tervikuna on täna majanduskasvu aeglustumise eel paremas seisus, kui enne eelmist kriisi.

“Meie sisenõudlus on praegu tugevam ja kui Euroopas tuleb majanduslangus, siis meie sisenõudlus veidike tasakaalustab seda,” ütles Kaasik. Eest Pank prognoosib, et Eesti tuleva aasta majanduskasv jääb alla 2 protsendi, mis tuleneb kehvemast väliskeskkonnast. “Majandusolukord on väga kiiresti muutunud, veel 3 kuud tagasi olime me palju optimistlikumad, aga nüüd terendab oht, et euroala majandus hoopis kahaneb. Siin on pingelise tähtsusega küsimus selles, kuidas laheneb võlakriis.”

Kaasik rääkis, et kuigi Eesti tööjõuturg on kosunud oodatust paremini ja kiiremini, pole Eesti Pank selle tuleviku suhtes eriti optimistlik: “Ei oota paranemise sarnast jätkumist, kuid samas ei oota ka halvenemist.”

Eesti Pank on koostanud ka nö kriisistsenaariumi ehk mänginud läbi, mis juhtub Eesti majandusega juhul, kui välisnõudlus ja naftahind on väiksemad ning laenude riskipreemiad kõrgemad kui põhistsenaariumis. “See võib tuua meile uue majanduskriisi, tõsi, väiksema kui selle, mida mäletame üle-eelmisest aastast,” ütles Kaasik.

Hetkel kuum