Sirje Rank • 12. jaanuar 2012 kell 7:01

Kas intressimäära muudetakse täna?

Analüütikute üldine ootus enne tänast Euroopa Keskpanga intressinõupidamist on, et pank jätab euroala enim jälgitud baasintressi määra muutmata.

Euroopa majandusest on tulnud veidi positiivsemaid uudiseid ning see annab läinud aasta lõpus kaks korda intressimäärasid kärpinud ja turule jõuliselt likviidsust pumbanud keskpangale hingetõmberuumi. Agentuuri Bloomberg küsitletud 53 analüütikust arvas vaid kuus, et keskpank tänagi uuesti intressimäära kärbib.

Hingetõmbeaeg võib samas jääda üürikeseks, kui majandus ei suuda valitsuste kasinusmeetmetele ja laenuraha raskemale kättesaadavusele vastu panna.

„Euroala tuumikriikides on pilt veidi paranenud ja abiks on ka nõrgem euro, kuid ääreala riikide täiendavad kärped jäävad kasvu tagasi hoidma ning ka laenupõuda ei saa välistada,“ kommenteeris Citigroupi Euroopa piirkonna ökonomist Jürgen Michels.

Euroala vangub viimase kolme aasta jooksul juba teise majanduslanguse äärel. Mõned viimased andmed on küll veidi positiivsemad – Saksamaa eksport jätkas jõudsalt ning Prantsusmaa äriusaldus taastus. Samas teatas Saksamaa föderaalne statistikaamet eile, et euroala suurima majandusruumi SKP võis läinud aasta viimases kvartalis juba languses olla. Hispaania rekordiline tööpuudus on jätkanud kasvu. Itaalias on tööpuudus tõusnud ja tarbijausaldus languses.

„Praegused numbrid on kirjud,“ kommenteeris Nomura Internationali ökonomist Jens Söndergaard. „Euroopa Keskpank tahab aega, et hinnata tehtut ja selle mõjusid.

Detsembris kärpis Euroopa Keskpank euroala tänavusse majanduskasvu prognoosi 1,3 protsendilt kõigest 0,3%-le.

Citigroup, JP Morgan Chase & Co ning Morgan Stanley prognoosivad, et selle aasta keskpaigaks on Euroopa Keskpank euroala enim jälgitud baasintressi määra langetanud 0,5%-le, et tõrjuda majanduslangust. Bloombergi küsitletud 21 analüütiku mediaanprognoos on aga, et euroala intressimäärad püsivad 2013. a keskpaigani 1% tasemel.

Ilmselt pole Euroopa Keskpangal midagi ka euro mõõduka ja kontrolli all odavnemisse vastu, ütles Goldman Sachsi Euroopa regiooni ökonomist Huw Pill.

 

Hetkel kuum