Väinu Rozental • 2. veebruar 2012 kell 15:03

Toomas Saks: kütuseturg on ääretult hüplev

Viimase kahe nädala jooksul on autokütuse hinnad päris mitu korda nädalas muutunud ehk turg on ääretult hüplev, iseloomustas olukorda MTÜ Eesti Õliühing tegevdirektor Toomas Saks.

„Kusjuures hind pole mitte ainult tõusnud, vaid on vahepeal ka langenud,“ märkis ta. „Ehkki tõusud-langused on sendi või paari ulatuses, on tegu ikkagi päris suure summaga.“ Saksa prognooside kohaselt jääb kütuseturg ilmselt veel tükiks ajaks üles-alla hüplevaks.

Eile õhtul kergitasid Neste Eesti ja Eesti Statoil kahe sendi võrra bensiini hinda ning täna järgnes neile Olerex. Näiteks Neste automaattanklas ja Olerexi kiirtanklas maksis bensiin 95 täna rekordilise 1,334 eurot ehk vanas rahas esimest korda veidi üle 21 Eesti krooni.

„Tooraine on kallimaks läinud, ega siin muud vastust polegi,“ põhjendas Saks kütusehinna tõusu. „Ja teine tegur, mis samuti palju määrab, on dollari ja euro vaheline kurss.“

Saks rõhutas, et kütusemüüjatel Eestis ei ole võimalik kiiresti reageerida sellele, mida teeb toornafta hind maailmaturul, sest me ei sõltu toornaftast. „Mida sa seal reageerid – sa pead kaupa sisse ostma,“ rääkis Saks. „Me sõltume ikka sellest, mis hinnaga müüakse tooteid ehk bensiini ja diislikütust. Meil endal ju nafta ümbertöötlemistehast ei ole. Me peame sisse ostma tooteid, mitte toornaftat.“

Ehkki bensiini hind maailmaturul on viimasel ajal tõusnud, on samas diislikütus odavnenud. Sestap langetasid Eesti suuremad kütusemüüjad eile diislikütuse hinda kolme sendi võrra.

"Kui diislikütuse hind on eeskätt tänu dollari nõrgenemisele euro suhtes langenud, siis bensiini hind maailmaturul püsib südatalve kohta ebaharilikult kõrge," kommenteeris Olerexi turundusjuht Anti Moppel täna ERRi uudisteportaalile.

"Lisaks dollari odavnemisele peaks bensiini hinna languse kasuks rääkima suured laovarud ja väga nõrk nõudlus USAs," märkis Moppel. "Vaatamata sellele on bensiin Euroopas kallinenud. Nende asjaolude koosmõjul näemegi jaeturul harvaesinevat pilti, kus talve harjal diislikütus odavneb ja bensiin kallineb."

Hetkel kuum