Alyona Stadnik • 21. veebruar 2012 kell 9:56

EALi juht: oluline on riigiarhitekti teema

President Toomas Hendrik Ilves võiks Eesti Vabariigi aastapäeva kõnes puudutada riigiarhitekti ametit, soovitas Eesti Arhitektide Liidu esimees Peeter Pere.

„Oleme presidendiga kokku puutunud näiteks noore arhitekti preemia väljajagamisel. Tema on olnud selle ürituse vääristaja ning vaevalt ta peaks puudutama seda teemat oma aastapäeva kõnes,“ kommenteeris Pere.

„Üks teema, mida me oleme erinevate ministritega ja Vabariigi presidendiga arutanud, on riigiarhitekti teema,“ lausus Pere. Ta selgitas, et Eesti Arhitektide Liit on püüdnud viis-kuus aastat selgitada erinevatele ministeeriumitele ning erinevatele ehitustegevuste koordineerivate ametkondadele riigiarhitekti ametit. „Selline amet võiks olla sisse seatud, mis oleks ministeeriumite siduv ja samas ei oleks ühegi ministeeriumi alluvuses,“ lausus Pere.Ta märkis, et amet aitaks ruumilise reostuse ära hoidmisele Eesti riigis. „Seda selleks, et meie riik näeks välja läbimõeldum, terviklikum, omanäolisem,“ rääkis Pere.

Pere sõnul see amet koordineeriks erinevaid ameteid, ametkondi ja spetsialiste koos oma abilistega, kes nõustaksid valitsust. „See aitaks Eesti elanikkonna tuleviku heaolule kaasa,“ märkis ta. 

Äripäev kirjutas täna juhtkirjas, et president Ilves võiks oma aastapäevakõnes tunnustada rohkem inimeste ettevõtlikkust.

Seetõttu küsime inimestelt, mis on kõige olulisem teema, millest president oma aastapäeva kõnes peaks rääkima.

Hetkel kuum