3. mai 2012 kell 14:25

Osad ravimid muutuvad odavamaks

Valitsus saatis täna riigikogule seadusemuudatuse, mis muudab ravimid soodsamaks.

Eelnõuga kaotatakse 12,79 euro suurune ravimihüvitise maksimaalmäär  50-protsendilise soodustusega ravimite puhul. Haigekassa poolt tasumisele kuuluv summa arvutatakse edaspidi kõigi soodusravimite puhul ühtemoodi omaosaluse alusmäära ja piirhinna või hinnakokkuleppes sätestatud hinna vahest. Patsientide omaosalus 50-protsendilise soodustusega ravimite ostmisel väheneb umbes 22 protsendi võrra keskmise retsepti maksumuse kohta.

"See tähendab väga selgelt ikkagi inimeste jaoks ravimite odavamaks minemist," selgitas sotsiaalminister Hanno Pevkur täna Valitsuse pressibriifil.

Ravimihüvitise maksimaalmäära kaotamine toob Eesti Haigekassale lisakulu kuni 771 000 eurot. Kuna ravimite piirhinnad ja hinnakokkulepete hinnad on 2011. aastal oluliselt alanenud, võib eeldada väiksemat lisakulu.

Samuti muudab eelnõu perearstisüsteemi, kinnitades krooniliste haigustega patsientide jälgimise perearstide tavapärase töö osaks. Eelnõu kohaselt ei võimaldata kroonilise haigusega isikul pöörduda eriarsti vastuvõtule ilma perearsti saatekirjata. See säästab aastas vähemalt 100 000 ja maksimaalselt 1,5 miljonit eurot aastas.

"Seal on küll väike erisus jäetud elik kui patsient on juba eriarsti juures käinud ja eriarst peab vajalikuks teda mingil põhjusel tagasi kutsuda, siis selleks ei pea minema vahepeal perearsti juurde, vaid saab ikkagi minna otse eriarsti juurde, kui eriarst on seda niimoodi ette näinud," selgitas minister.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum