27. september 2012 kell 9:55

E&Y: Venemaa pakub Eestile puhvrit

Euroopas ollakse Venemaa ärikliima suhtes ikkagi skeptilised, kuid seda enam on põhjust seda nišši ära kasutada Eesti firmadel, leiab Ernst & Young Baltic ASi partner Ivar Kiigemägi.

Eesti majanduskasvuks prognoosib Eurozone Forecast tänavu 2,3% ja järgmisel aastal 3,1%, euroalale aga 0,1%, teatas E&Y.

„See ei ole kindlasti võrreldav kriisijärgse 7,6%se majanduskasvuga 2011. aastal, kuid tagab sellegi poolest Eestile eurotsoonis kõige kiiremini kasvava majandusega riigi staatuse,“ lausus Ivar Kiigemägi. „Kasvu aeglustumine on seotud eelkõige ekspordivõimekusega, mis mullu tõusis ajalooliselt kõrgeimale tasemele, kuid käesoleval ega tuleval aastal ei suudeta seda enam oluliselt kasvatada. Samas ei ole hetkel prognoositud ka olulist ekspordimahtude vähenemist. Lähiaastatel pakuvad Eestile veel teatud puhvrit meie sihtriikide nimekirja tipus olevad eurotsooni mittekuuluvad Rootsi ja Venemaa.“

Juba täna on suurenenud huvi Venemaale investeerimise vastu, mis köidab just oma seni jätkuva majanduskasvuga. „Euroopas ollakse Venemaa ärikliima suhtes ikkagi skeptilised, kuid seda enam on põhjust seda nišši ära kasutada Eesti firmadel. Kindlasti kohtame siin tugevat konkurentsi ennekõike Läti ja Leedu ettevõtete poolt, kes on Venemaa ärikliimaga kohati paremini kursis,“ märkis Ivar Kiigemägi.

Kiigemägi sõnul on Eesti maandumist pehmendanud ka sisetarbimine, näiteks perioodil mai-juuli kasvas jaemüük 9% aastatagusega võrreldes, samuti on kaasa aidanud riiklikud investeeringud infrastruktuuriprojektidesse. 

Kogu eurotsooni käesoleva aasta majanduskasvuks prognoosib Eurozone Forecast -0,5% ning 2013. aastal 0,1%. Eurotsooni lagunemise tõenäosus püsib analüütikute hinnangul jätkuvalt kõrge, sest muutuseid on raske ellu viia. 

„Päästeplaani elluviimise aeglus, mis on tingitud poliitiliselt ebapopulaarsetest otsustest, võib kaasa tuua nö. eurotsooni kadunud dekaadi, mis tähendab ajaloolisest keskmisest (2,3% aastas) 1% võrra madalamat majanduskasvu järgneva kümne aasta jooksul,“ rääkis Ernst & Young Balticu juhtivkonsultant Märt-Martin Arengu. „Samal ajal püsib uurijate hinnangul jätkuvalt kõrge eurotsooni riikide keskmine võlatase (ca 90% SKP-st) ning probleemriikide nagu Kreeka, Hispaania ja Portugali tööpuudus.“

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum