Rainer Saad • 8. oktoober 2012 kell 6:44

Päev börsil: Euroopa uued mured

Euroopa suuremaid börse ootab täna nõrgem avanemine seoses Kreeka ja Hispaania poliitiliste murede pärast. Täna alustab ka ESM.

Londoni börs avaneb 29 punkti all, Saksamaa börs 46 punkti all ning Prantsusmaa börs 28 punkti all.

Täna alustab 500 miljardi euro suurune Euroopa stabiilsusmehhanism ESM, mida teatakse ka kui „bazuukat”. See paneb Hispaania taaskord tähelepanu alla seoses muredega riigi majandusliku ja poliitilise olukorra pärast.  

Kuigi Hispaania peaminister Mariano Rajoy ja rahandusminister Luis de Guindos on eitanud abipaketi vajadust, siis kärpekavade vastane liikumine Madridis on kogumas hoogu. Ametiühingud on ähvardanud veel suuremate streikidega, kui Rajoy ei pane eelarvekärpeid referendumile. 

Kreekas jätkuvad läbirääkimised troikaga (Euroopa Keskpank, IMF ja Euroopa Komisjon) ülejäänud eelarvekärbete üle, mis on vajalikud, et riik saaks järgmise osamakse 130 miljardi euro suurusest abipaketist.

Sel nädalal külastab Saksamaa kantsler Angela Merkel Kreekat, kuid Saksa rahandusministri Wolfgang Schäuble sõnul ei garanteeri Merkeli visiit Kreekale rohkem makseid päästefondist.

Täna teatab teise kvartali tulemused Vedanta Resources ja kolmanda kvartali tulemused värbamisfirma Michael Page International.

Hetkel kuum