15. oktoober 2012 kell 9:45

Bernanke: Mis on hea USA-le, on hea maailmale

Nädalavahetusel Jaapanis peetud kõnes kaitses USA Föderaalreservi esimees Ben S. Bernanke keskpanga stiimulprogrammi ning ütles, et USA majanduskasvust võidab ka kogu ülejäänud maailm.

Samas on paljud arenevad riigid kortsutamas kulme Fedi kvantitatiivse leevendamise pärast, mis nende sõnul mõjub halvasti arenevatele turgudele, vahendab Reuters. Bernanke sõnul pole aga kuidagi tõestatud, et USA äärmiselt stimuleeriv monetaarpoliitika teeks neile majandustele haiget.

Tokyos kõne pidanud Bernanke jäi kindlaks seisukohale, et tugevam majanduskasv USAs võimaldab paremaid väljavaateid globaalsele majandusele, vaieldes sellega vastu näiteks Brasiilia rahandusministrile Guido Mantegale, kelle sõnul on Fedi viimane stiimulprogramm "isekas".

Kriitikud on seisukohal, et Fedi ebatavaline poliitika alandab dollari kurssi ja tõstab arenevate riikide valuutasid, mis halvab nende eksportööre.

"Pole üldse selge, et toetavad poliitikad arenenud majandustes suurendavad arenevate riikide netokulusid," ütles Bernanke. "Meie poliitika ei paranda mitte ainult USA majandust, vaid USA tarbimist ja kasvu suurendades on sellel mõju ka globaalse majanduse kasvule," lisas ta.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum