17. oktoober 2012 kell 21:00

Asutamispiirang takistab konkurentsi

Konkurentsiamet juhtis apteekide asutamispiirangu mittetoimimisele tähelepanu juba 2009 mais. Tegemist on täiesti tarbetu vaba konkurentsi takistamisega.

Apteekide asutamispiirangut on põhjendatud tervishoiu edendamisega maa-apteekide kaitsmise kaudu. Konkurentsiameti hinnangul oleks piirang kaalumist väärt, kui see tõepoolest aitaks ravimite kättesaadavust parandada. Seda eesmärki piirang ei täida. Kui mõnes maakohas ei tasu apteegi pidamine ära, siis see apteek suletakse, ja asutamispiirang ei aita. Neis piirkondades, kus aga apteekide pidamine on niivõrd tasuv, et neid avatakse rohkesti, ning kus asutamispiirangul on reaalne mõju, ei ole samas põhjust apteegiteenuse säilimist piirangutega tagada.

Takistab uusi tulijaid. Asutamispiirang ei soodusta ega taga apteekide tegutsemist maapiirkondades, vaid hoopis takistab täiesti tarbetult uute apteekide asutamist linnapiirkondades. Seetõttu on apteekide asutamispiirang kasulik eelkõige linnapiirkondades juba tegutsevatele ettevõtjatele, mitte aga maa-apteekidele.

Konkurentsiameti hinnangul on eriti murettekitav, et apteekide asutamispiirangu tõttu pole mingit lootust, et uued tulijad võiksid praegustele hulgimüüjatele arvestatavat konkurentsi pakkuma hakata. Kuna suur osa apteekidest on suuremal või vähemal määral hulgimüüjatega seotud, siis oleks uuel hulgimüüjal üpris keeruline kliente leida ning asutamispiirangu püsimajäämisel ei tekiks neid ka juurde.

Hetkel kuum