18. oktoober 2012 kell 21:00

Rosneft tõusmas maailma suurimaks

Venemaa naftafirma Rosneft pakub Briti konkurendile BP raha ja aktsiatena 28 miljardit dollarit 50% osaluse eest firmas TNK-BP. Tehingu õnnestumisel saaks Rosneftist suurim avalikult kaubeldav naftatootja maailmas.

Asjaga seotud isikud ütlesid Financial Timesile, et Rosneft esitas oma pakkumise neljapäeva hommikul enne kella üheksaks määratud tähtaega. Firma tegevjuht Igor Setšin on väidetavalt Londonis tehingu üle läbirääkimisi pidamas. Kui tehing heaks kiidetakse, siis saaks Rosneftist maailma üks suuremaid naftafirmasid ning samal ajal kindlustaks BP oma tuleviku Venemaal aastakümneteks.

Üks tehinguga seotud isik ütles, et lepingu järgi saaks BP 15–20 miljardit dollarit rahas ning osaluse Rosneftis, mis jääks 10 ja 20% vahele.

Tehingu õnnestumine tähendaks suurt võitu ka BP tegevjuhile Bob Dudleyle, sest firma vabaneks koostööst grupi Vene oligarhidega, kellega on TNK-BP juhtimisel tulnud ette ridamisi konflikte.

Setšin lendas kolmapäeval Londonisse tehingu detaile kinnitama. Neljapäeval peab ta finants­ettevõtetega rahastamisläbirääkimisi, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed. BP nõukogu koguneb reedel, et valikuvõimalusi kaaluda.

Rosneft võib sihtida tervet TNK-BPd. BP lõi TNK-BP aastal 2003 ja investeeris ühisettevõttesse 8 miljardit dollarit. Ühisfirma liitis firma  Venemaa naftavarad Alfa-Access-Renova (AAR) konsortsiumiga, mis kuulus grupile oligarhidele eesotsas Mihhail Fridmaniga.

Suurenenud Rosneft toodaks Finacial Timesi hinnangul 3 miljonit barrelit naftat päevas, samas kui Exxon Mobili võimekus on praegu 2,3 miljonit.

Jääb võimalus, et Rosneft ostab ära ka AARi osaluse, kes ei ole huvitatud koostööst riigi juhitava naftafirmaga. Pooled sõlmisid teisipäeval vastastikuse mõistmise memorandumi, kus Rosneft nõustus ostma AARi 50% osaluse TNK-BPis samuti 28 miljardi dollari eest. Sellele vaatamata on osa analüütikuid seisukohal, et Rosneft ei saa endale lubada terve TNK-BP äraostmist.

Hetkel kuum