Indrek Kald • 24. oktoober 2012 kell 7:20

Vahur Kraft: võlakriis tugevdab meie äri

Nordea Eesti juhi Vahur Krafti sõnul on Põhjamaade tugevad pangad võlakriisi ajal parandanud oma positsioone.

"Euroopa võlakriis ei ole kaugeltki veel seljatatud ning just Põhjamaade tugevad pangad on selles olukorras säilitanud ja isegi tugevdanud oma positsioone ning taganud klientide varale turvalisuse. Kliendid soovivad kindlat rahapaigutamist ning pikaajalist laenuraha, mida oleme suutnud pakkuda, tuginedes tasakaalukale strateegiale," sõnas ta.

Nordea on võrreldes aasta varasema ajaga saavutanud ligi 14%-lise varade kasvu. "Globaalselt vaatavad pangad ümber oma ärimudeleid, et tagada kasvu karmistuvate kapitali- ja likviidsusnõuete valguses. Nordea on ettevaatava ja majanduskeskkonda realistlikult hindava strateegiaga säilitanud mõistliku kasvutempo ning aastate väikseima kulu-tulu suhte," lisas Kraft.

Panga laenuportfell ulatus septembri lõpus ligi 3,1 miljardi euroni, millest liising moodustab 555 miljonit eurot. Aastane kasv oli 200 miljonit eurot. "Olulisem portfelli mahu kasvatamisest on selle kvaliteet. Nordea laenuportfelli nn halbade laenude osakaal on aastate lõikes üks madalamaid, laenukahjumite osakaal kogu portfellist moodustas esimese kolme kvartali jooksul 0,04%," kommenteeris Kraft.

Tema sõnul näitab panga kvaliteeti ja tugevust – eriti muutuva väliskeskkonna tingimustes – klientide rahulolu ja lojaalsus. Ühena vähestest Eestis tegutsevatest pankadest on Nordeal viimase aasta jooksul kasvanud klientide rahulolu teenuste ja tingimustega ning ainsa pangana Eestis suurenenud oluliselt ka kliendilojaalsus, sõnas Kraft.

Hetkel kuum