• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tooraineinvestorile surnud oktoober

  Kukkunud energia- ja metallihinnad tõid toorainetele alates maist suurima languse. Toorainete tootlus jäi maha aktsiatest, võlakirjadest ja dollarist, kuna üleilmne majandus kasvas aeglasemas tempos, vahendab Bloomberg.

  Standard & Poor’s GSCI kogutootlusindeks, kuhu kuuluvad 24 toorainet, kukkus oktoobris 4,1 protsenti, tõmmates maha kogu selle aasta tõusu. MSCI kogu maailma aktsiaindeks tootis koos dividendidega miinus 0,6 protsenti. Bank of America Merrill Lynchi üleilmse laia võlakirjaindeksi kohaselt olid igat liiki võlakirjad kasumis.
  „Euroopa on täielik ja totaalne õnnetus,“ ütles First Asset Managementi fondijuht John Stephenson. „Hiina paistab selgelt pidurdavat. Ja lõpuks oleme olukorras, kus investoritel on väga vähe optimismi.“
  Toorained liiguvad esmakordselt alates 1998. aastast vastu kahele järjestikusele langusaastale.
  Kuigi tooraineindeks tõusis kolmandas kvartalis 12 protsenti, kuna Föderaalreserv teavitas õgvendatud rahapoliitikast, ei ole see piisav jätkusuutlikuks toorainehinna tõusuks. Alates 2008. aasta detsembrist kuni 2011. aasta juunini, kui Föderaalreserv ostis 2,3 triljoni dollari eest võlgu kahes voorus, kerkisid toorainete hinnad 92 protsenti. Oktoobris on kolmandat nädalat vähenenud spekulantide panused toorainete hinnatõusule, selgub CFTC andmetest. See on pikim panuste vähenemine alates aprillist.
  Oktoobris langes 24 toorainest 20 hind. Kulla hind langes 3,1 protsenti, mis oli säravale metallile viie kuu esimene languskuu. Nikli hind langes 12 ja tsingi oma 11 protsenti.
  Austraalia tooraineminister Martin Fergusson ütles, et üleilmne toorainebuum on läbi. Kahe kuuga on langenud hindade ja tugevnenud Austraalia dollari tõttu BHP Billiton ja Fortescue Metals jätnud vaid paberile plaanitud kaevandusprojektid ning koondanud töötajaid.
  „Kui oled tööstusmaterjalide või toorainete investor, siis saad aru, et pidu on läbi,“ ütles Huntington Asset Advisorsi fondijuht Peter Sorrentino. „Nõudluse kasvu ei tule.“
  Bensiini hind tegi 17protsendise taandumisega suurima kukkumise alates 2008. aasta novembrist. Seevastu USA tanklates tõusid bensiinihinnad 2,3 protsenti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Estraveli omanik: eelmine kriis oli võrreldes praegusega lasteaed
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.