Sirje Rank • 7. november 2012 kell 21:44

Kreeka parlament kinnitas kärped

Kreeka peaminister Antonis Samaras sai kolmapäeva hilisõhtul Kreeka parlamendis toimunud hääletusel piisava toetuse kärpemeetmetele, mis peaksid sillutama teed laenumaksete jätkumisele ELi ja IMFi abilaenust.

Samal ajal protesteeris Kreeka parlamendi ees kärpemeetmete vastu ligi 50 000 inimest, vahendas agentuur Bloomberg.

„Täna, siin, tuleb meil kinnitada Kreeka usaldusväärsust,“ ütles Samaras hääletuse eel. „Meie otsustada on , kas me tahame olukorda Kreekas stabiliseerida või lahkuda rahaliidust ja võtta uuesti kasutusele drahm. Meie otsustada on, kas me tahame kriisist väljuda ühisel jõul.“

Samaras pidi kõvasti pingutama, et kolmest parteist koosnevas võimukoalitsioonis kärpemeetmetele piisav toetus saavutada. Väikseim koalitsioonipartei teatas, et ei toeta tööturu reforme, mis eelarvet kuidagi ei aita.

Kolmapäeval kinnitatud pakett tõstab pensioniõigusliku ea 67 aastale ning kärbib tänavu teist korda palku ja pensione. Kreeka parlamendil tuleb veel kord kokku tulla enne kui eurogrupi rahandusministrid saavad 12. novembril Kreeka suhtes seisukoha võtta. 11. novembril hääletab Kreeka parlament 2013. aasta eelarve üle.

Kolmapäeval avaldatud sügisprognoosis kärpis Euroopa Komisjon Kreeka majanduse väljavaateid. Tänavu kahaneb SKP 6% ja tuleval aastal algselt prognoositud nullkasvu asemel 4,2%. Sellega kasvab Kreeka võlakoorem kevadel arvatud 168% asemel tuleval aastal 188,4%-le SKPst.

ELi rahandusvolinik Olli Rehn möönis, et Kreekale käib selline võlatase üle jõu ning et vaja on leida lahendus võlakoorma kergendamiseks.

 

Hetkel kuum