15. november 2012 kell 7:56

Äripäev ja Reform lõpetasid vaidluse

Äripäev ei vaidlustanud Harju maakohtu otsust Reformierakonna ja ajalehe kohtuvaidluses, sest see oli Äripäevale soodne.

Äripäeva ja Reformierakonna kohtuvaidluse ajendiks olid artiklid, mis paljastasid Reformierakonna valimisaastatel tehtud salapärase koostöö firmaga Fidenter, mille omanikku varjati avalikkuse eest Šveitsi privaatpanga abil.

"Valitsuspartei katsed suukorvistada meediat kukkusid läbi ja sellest sai ilmselt Reformierakond ka ise aru, kes loobus otsuse edasikaebamisest. Sisuline vaidlus kohtus käis 4 küsimuse üle ja lõppes tulemusega 3:1 Äripäeva kasuks. Veelgi olulisem on kohtu selgitus oma otsuses, et oma tööd professionaalselt tegeval ajakirjanikul on jätkuvalt Eesti Vabariigis õigus anda hinnanguid poliitikute tegevusele ja sellised hinnangud on kohtu kaitse all. See on väga oluline sõnum ühiskonnale ajal, kus võim üritab teisitimõtlejaid igal võimalusel naeruvääristada või tasalülitada," kommenteeris kohtuvaidlust advokaadibüroo Raidla, Lejins ja Norcous partner ja vandeadvokaat Ants Nõmper.

Reformierakond esitas mais ilmunud artiklitest ajendatuna Äripäeva vastu hagi. Harju maakohus rahuldas osaliselt Reformierakonna hagi. Äripäeva hinnangul oli aga kohtuotsus ajalehele soodne, sest Reformierakonna hagis esitatud väitest kolme kõige olulisema osas jättis kohus õiguse Äripäevale. Kahe väite osas oli toimetus valmis avaldama täpsustuse ka ilma kohtuvaidluseta ning ühe väite osas jättis kohus õigus Reformierakonnale. Artiklites avaldatud 15 olulise faktiga aga Reformierakond nõustus ja neid kohtus ei vaidlustanud.

Äripäeva peatoimetaja asetäitja Aivar Hundimägi sõnul on viimastel päevadel Reformierakonna esindajad mitmel korral rõhutanud, et Reformierakond on avatud. "Äripäev loodab, et see pole tühi sõnakõlks ning pärast kohtuvaidluse lõppu on Reformierakond valmis vastama ka nendele Fidenteriga tehtud koostööd puudutanud küsimustele, millele vastamisest üritas peaministripartei kohtuvaidlust ettekäändeks tuues hoiduda," lausus Hundimägi.

Autor: 1185-aripaev

Hetkel kuum