3. detsember 2012 kell 21:00

Reformi suurrahastaja kohtus Savisaarega

Ettevõtja ja Reformierakonna suurrahastaja Märt Vooglaid kohtus esimesel advendil Tallinna meeri Edgar Savisaarega, et enda sõnul arutada Viimsi valla juhtimise probleeme.

Linnapea Edgar Savisaar jäi kommentaarides napisõnaliseks. Diplomaatilise korpuse vastuvõtult raekojas tegi Savisaar kiirelt minekut ning üritas Äripäeva eest minema pääseda. Kuna kohtumine Vooglaiuga oli linnapea päevakavas kirjas, siis Savisaar seda ei salanud, vaid vastas, et plaanitakse rääkida advendist. “Miks te arvate, et advendi ajal ei räägita advendist? Õppige teie ka! Jõulude ajal räägitakse jõuludest. Vaadake, missugune õhtu on, ei ole liiga tuuline, ei ole liiga külm, on just selline, nagu peab olema,” lausus Savisaar autosse kiirustades ning küsimust ignoreerides.

Vooglaid: mina valgustasin. Märt Vooglaid lausus telefonis, et jututeemaks Savisaarega oli Viimsi vallas toimuv ja ta rääkis linnapeale vallas toime pandud “naljakatest skeemidest”. “Ajan eelkõige Viimsi asja. Ja ma loodan, et äkki ka Keskerakond näeb sarnaselt Viimsis probleeme,” lausus ta. “Mina valgustasin, Tallinna linnapea ei tea ju ilmselt Viimsi probleemidest midagi. Aga me tunneme ju Savisaarega teineteist peaaegu 20 aastat. Aeg-ajalt ka kohtume,” kirjeldas Reformierakonna Viimsi piirkonda juhtiv Vooglaid kohtumist linnapeaga.

“Esimene infovahetus on toimunud ja võib-olla lähinädalatel on mingisuguseid muudatusi või seisukohti kujunemas,” rääkis Vooglaid. Keskerakond peab tema sõnul asjad endale selgeks tegema. “Võib-olla ma olen lihtsameelne, kuid ajakirjanikel on skeemifoobia, et kogu aeg peab skeem taga olema,” lisas ettevõtja.

Viimsi vallavolikogu esimehe Aarne Jõgimaa sõnul vaatab Vooglaid asju oma mätta otsast. “Vooglaid pole konkreetselt millegagi ju süüdistanud. Ja kui tulevad ka need umbusaldusavaldused, siis seal on kirjas, et ma olen mõjutanud ja soosinud Esmar Ehitust. Ma küsisin otse umbusaldusavalduse esitajate käest, et kui mina, Aarne Jõgimaa, olen soosinud ja mõjutanud, siis palun öelge need nimed. Umbusaldajad seda teha ei osanud,” rääkis Jõgimaa.

Jõgimaa näeb võimupöörde soovi. “Või on see siis Vooglaiu poliitiline tahe teha võimupööret. Saada ise niiditõmbajaks,” lausus volikogus Viimsi ettevõtjate liitu esindav Jõgimaa. Ta lisas, et Vooglaiul on mängus isiklikud huvid. “Ta tahtis oma maatükile, kus asub ka tema kodu, ehitada metsa-rannaalale eramuid, ja teine soov oli, et tal on Muuga sadama juures Pööli maaüksus, mille ta on osavalt teiste nimede taha ära varjanud, et ta tahaks sellele rakendust leida. Viimsi vald on sellele seni vastu olnud. Kui mina ütlen nendele “ei”, siis ma olengi tülikas inimene,” rääkis Jõgimaa, milliseid ambitsioone väljendas Vooglaid temaga kohtudes.

Pürgib taas ametisse. Volikogu juhi sõnul on tal täiesti ükskõik, mis järgmisel volikogu istungil saab, kas teda üritatakse uuesti umbusaldada või mitte. Samas ütles Jõgimaa, et ilmselt kandideerib ta veel. “Eks vaatame, kas hääled tulevad siis Vooglaiule või mulle,” lisas ta.

Viimsi vallavolikogu reformierakondlasest liige Jaak Salumets pole Vooglaiu-Savisaare kohtumisega enda sõnul kursis. “Kuulen teie käest seda esimest korda. Vooglaid on ju Viimsi PKO (Reformierakonna piirkondliku organisatsiooni – toim) juhataja, siis tal on õigus ükskõik kellega rääkida,” lausus Salumets.

Vooglaid tunnistas, et paljudes küsimustes on Keskerakond palju aktiivsemalt sõna võtnud, kui Reformierakond võikski, näiteks mis puudutab Eesti-Vene ärisuhteid. “Ega see tähenda, et kui ma täna saan kokku Edgar Savisaarega, siis ma olen Keskerakonna pooldaja, ja kui ma homme saan Sven Mikseriga kokku, siis ma olen sotside pooldaja. Ma olen 100% Reformierakonna patrioot. Sõltumata sellest, kui palju pori Äripäev täna peale loobib. Loomulikult on erakonnas vaja ka vigade parandusi teha, kuid ma jään sinna loodetavasti veel pikaks ajaks,” rääkis Vooglaid ning rõhutas, et tema ei aja suurt poliitikat. “Advendi ajal räägitakse ikka advendist,” kommenteeris ta naerdes Savisaare versiooni nende kohtumisest.

Urmas Arumäe: käidi Keski häält küsimas

Endise Viimsi vallavanema ja praeguse Viimsi volikogu liikme Urmas Arumäe sõnul võis Märt Vooglaid rääkida Edgar Savisaarega taas kord Viimsi volikogu esimehe Aarne Jõgimaa umbusaldamisest.“Keskerakonnale kuulub volikogus üks hääl. Kunagi olin mina ka Keskerakonnas, kuid üle aasta ma enam seal ei ole. Minul oli konkreetne diil Savisaarega, kuid kuna ta vedas mind alt, siis polnud mul enam maailmavaateliselt põhjust seal olla. Meil oli selge kokkulepe, et ta viib mind riigikokku, nagu ta ise pakkus, kuid ta ei teinud selleks midagi,” märkis Arumäe.“Keskerakonna hingeelust mina ei tea midagi. Samas ma tean, et kui toimus Jõgimaa eelmine umbusaldamine, siis kirjutas ka Keskerakond sellele alla. Nüüd on kavas sama isiku suhtes uus umbusaldamine, ma arvan, et käidi seda Keskerakonna häält küsimas (Arumäe vihjab Vooglaiu ja Savisaare kohtumisele – toim). Järgmisel volikogu istungil antakse umbusaldus uuesti sisse,” lisas Arumäe.“Ma olen seda meelt, et ühelegi kohale ei tohiks inimesed liiga kauaks jääda. Mulle tundub, et praegune Viimsi koalitsioon on ametis olnud liiga kaua. Ühelt poolt stagnatsioon ja teiselt poolt ideede puudus. Juba selle pärast tuleks inimesi aeg-ajalt vahetada,” rääkis Arumäe. “Igal juhul ei tohiks valla võim olla fundamenteeritud ühe või teise erakonna kätte. Erakondadel ei tohiks üldse olla omavalitsustesse asja, see on inimeste asi, muretseda oma kodukoha pärast,”  lisas ta.

Hetkel kuum