• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jahe november kasvatas elektritarbimist

  Novembri keskmine õhutemperatuur oli aastataguse ajaga võrreldes ligi kaks kraadi jahedam, mis tingis koos üldise majanduskasvuga ka elektrienergia tarbimise kasvu.

  Võrreldes eelmise aasta novembriga kasvas Eestis elektritarbimine neli protsenti 717 gigavatt-tunnini, elektri tootmine aga langes üheksa protsenti 966 gigavatt-tunnini, teatas Elering.
  Taastuvenergiast toodetud elektrienergia kogus vähenes eelmisel kuul aastases arvestuses kolm protsenti 118 gigavatt-tunnini. Biomassist toodetud taastuvenergia kogus vähenes 45 protsenti, ent tuuleenergiast toodetud taastuvenergia kogus suurenes samas 87 protsendi ulatuses. Tuuleenergia tootmist kasvatasid nii uued tuulepargid, kui soodsamad tuuleolud.
  Lätis toodeti novembris 51 protsenti rohkem elektrienergiat kui aasta tagasi – kokku 572 gigavatt-tundi. Daugava jõe hüdroelektrijaamade kaskaadi toodang kasvas seejuures kuus korda. Sisemaine tootmine võimaldas novembrikuus katta ligi 89 protsenti Läti elektritarbimisest.
  Leedus toodeti tänavu novembrikuus 17 protsenti vähem elektrienergiat kui aastatagusel perioodil ehk kokku 260 gigavatt-tundi. Tootmine võimaldas novembris katta vaid 29 protsenti Leedu elektritarbimisest ning kokkuvõttes kujunes novembrikuu elektribilansi defitsiidiks 624 gigavatt-tundi. See on selle aasta kuude võrdluses suurim defitsiit. Import kolmandatest riikidest kattis 56 protsenti Leedu impordivajadusest. Import Eesti kaudu moodustas ligi 23 ja import Läti kaudu 21 protsenti elektri koguimpordist.
  Asjaolu, et tootmine jäi Leedus tarbimisele alla, ei viita tootmisvõimsuste puudumisele, vaid sellele, et Leedu tootmisvõimsusi pole majanduslikel põhjustel mõistlik käivitada.
  Balti riikide summaarne elektrienergia defitsiit oli novembris 444 gigavatt-tundi, moodustades kogu Balti riikide tarbimisest viiendiku.
  Soomes oli elektritarbimise maht eelmisel kuul 7162 ja tootmise maht 5783 gigavatt-tundi. Soome importis 67 protsenti puudujäävast elektrist Rootsist, 30 protsenti Venemaalt ja kolm protsenti Eestist.
  Põhjamaades tervikuna kasvas elektritarbimine aastases arvestuses kolm protsenti, seejuures Norras ulatus kasv kuue protsendini. Põhjamaad eksportisid elektrit 0,9 teravatt-tundi Saksamaale ja Hollandisse.
  Elektri import Eestisse kasvas novembris aastataguse perioodiga võrreldes 78 protsenti 223 gigavatt-tunnini ja eksport samas vähenes viie protsendi võrra 466 gigavatt-tunnini. Koguekspordist moodustas novembris eksport Leetu 46, Lätti 44 ja Soome 10 protsenti. Koguimpordist moodustas novembris import Soomest 43, import Lätist 33 ja import Leedust 24 protsenti.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Et saunamõnusid jätkuks kauemaks!
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.