Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jahe november kasvatas elektritarbimist

  Novembri keskmine õhutemperatuur oli aastataguse ajaga võrreldes ligi kaks kraadi jahedam, mis tingis koos üldise majanduskasvuga ka elektrienergia tarbimise kasvu.

  Võrreldes eelmise aasta novembriga kasvas Eestis elektritarbimine neli protsenti 717 gigavatt-tunnini, elektri tootmine aga langes üheksa protsenti 966 gigavatt-tunnini, teatas Elering.
  Taastuvenergiast toodetud elektrienergia kogus vähenes eelmisel kuul aastases arvestuses kolm protsenti 118 gigavatt-tunnini. Biomassist toodetud taastuvenergia kogus vähenes 45 protsenti, ent tuuleenergiast toodetud taastuvenergia kogus suurenes samas 87 protsendi ulatuses. Tuuleenergia tootmist kasvatasid nii uued tuulepargid, kui soodsamad tuuleolud.
  Lätis toodeti novembris 51 protsenti rohkem elektrienergiat kui aasta tagasi – kokku 572 gigavatt-tundi. Daugava jõe hüdroelektrijaamade kaskaadi toodang kasvas seejuures kuus korda. Sisemaine tootmine võimaldas novembrikuus katta ligi 89 protsenti Läti elektritarbimisest.
  Leedus toodeti tänavu novembrikuus 17 protsenti vähem elektrienergiat kui aastatagusel perioodil ehk kokku 260 gigavatt-tundi. Tootmine võimaldas novembris katta vaid 29 protsenti Leedu elektritarbimisest ning kokkuvõttes kujunes novembrikuu elektribilansi defitsiidiks 624 gigavatt-tundi. See on selle aasta kuude võrdluses suurim defitsiit. Import kolmandatest riikidest kattis 56 protsenti Leedu impordivajadusest. Import Eesti kaudu moodustas ligi 23 ja import Läti kaudu 21 protsenti elektri koguimpordist.
  Asjaolu, et tootmine jäi Leedus tarbimisele alla, ei viita tootmisvõimsuste puudumisele, vaid sellele, et Leedu tootmisvõimsusi pole majanduslikel põhjustel mõistlik käivitada.
  Balti riikide summaarne elektrienergia defitsiit oli novembris 444 gigavatt-tundi, moodustades kogu Balti riikide tarbimisest viiendiku.
  Soomes oli elektritarbimise maht eelmisel kuul 7162 ja tootmise maht 5783 gigavatt-tundi. Soome importis 67 protsenti puudujäävast elektrist Rootsist, 30 protsenti Venemaalt ja kolm protsenti Eestist.
  Põhjamaades tervikuna kasvas elektritarbimine aastases arvestuses kolm protsenti, seejuures Norras ulatus kasv kuue protsendini. Põhjamaad eksportisid elektrit 0,9 teravatt-tundi Saksamaale ja Hollandisse.
  Elektri import Eestisse kasvas novembris aastataguse perioodiga võrreldes 78 protsenti 223 gigavatt-tunnini ja eksport samas vähenes viie protsendi võrra 466 gigavatt-tunnini. Koguekspordist moodustas novembris eksport Leetu 46, Lätti 44 ja Soome 10 protsenti. Koguimpordist moodustas novembris import Soomest 43, import Lätist 33 ja import Leedust 24 protsenti.
   
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Amet hoiatab: käes on seakatku kõrgaeg Seakatk on tuvastatud juba kuuel metsseal
Sigade Aafrika katk (SAK) on tänavu tuvastatud kuuel metsseal Võrumaal ja Põlvamaal. Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) hoiatab seakasvatajaid, kuna Lätis on tuvastatud katk ka kodumajapidamises.
Sigade Aafrika katk (SAK) on tänavu tuvastatud kuuel metsseal Võrumaal ja Põlvamaal. Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) hoiatab seakasvatajaid, kuna Lätis on tuvastatud katk ka kodumajapidamises.
Metalliäri omanike kasumi jaotamise vaidlus lõi pretsedendi
Eduka metallitööstuse Eesti Traadi asutajate ja väikeosanikuks saanud Hannes Rosina dividendivaidlus jõudis riigikohtusse, kes lubab kasumit mõnel juhul jaotada teisiti, kui seadus ette näeb.
Eduka metallitööstuse Eesti Traadi asutajate ja väikeosanikuks saanud Hannes Rosina dividendivaidlus jõudis riigikohtusse, kes lubab kasumit mõnel juhul jaotada teisiti, kui seadus ette näeb.