Sirje Rank • 10. jaanuar 2013 kell 10:31

USA manitseb britte ELile mitte selga keerama

USA tahaks näha, et Suurbritannia jääb Euroopa Liidus tugeva sõnaõigusega liikmesriigiks, ütles BBC andmeil USA asevälisminister Philip Gordon, hoiatades peaminister David Cameroni riskide eest, mida võimalik referendum liikmeks jäämise üle enesega kaasa võiks tuua.

„Meil on süvenev koostöö Euroopa Liidu kui institutsiooniga, mille sõnal on maailmas kasvav jõud, ning me tahaksime, et selles ELis oleks tugev Suurbritannia hääl. See on Ameerika huvides,“ ütles Gordon briifingul. „Tervitame väljapoole avatud Euroopa Liitu, mille liikmete seas on ka Suurbritannia,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Mitmed Cameroni konservatiivse partei liikmed survestavad peaministrit referendumit korraldama, mis otsustaks Suurbritannia jätkamise Euroopa Liidus.

Gordon möönis, et liikmelisuse üle otsustab Suurbritannia ikka ise. Samas viitas ta ohule, et EL kulutab liiga palju aega oma sisemiste struktuuride kallal töötades, selle asemel, et keskenduda lahendamist vajavatele majanduslikele ja sotsiaalsetele probleemidele.

Hetkel kuum