Sirje Rank • 9. aprill 2013 kell 9:04

Hispaania peaminister: Euroopa Keskpangale laiem mandaat

Hispaania peaminister Mariano Rajoy kutsub euroala riike üles andma kitsalt hinnastabiilsusele keskenduvale Euroopa Keskpangale laiemat mandaati majanduse ergutamiseks, nagu see on USA Föderaalreservil või Suurbritannia keskpangal.

„Me peame kõik endalt küsima, kas Euroopa Keskpangal peaksid olema samasugused volitused nagu teistel keskpankadel maailmas,“ ütles Rajoy eile pressikonverentsil pärast kohtumist Suurbritannia peaministri David Cameroniga. „Me peame endale tagama samad instrumendid, mis on teistel piirkondadel. Euroopa on praegu otsustavas ajajärgus, kus mängureeglid tuleb selgelt paika panna,“ tsiteeris agentuur Bloomberg.

Euroopa Keskpank jättis läinud nädalal enim jälgitud baasintressi määra rekordmadalal 0,75% tasemel muutmata, kuid möönis, et kaalub täiendavat stiimulit.

USA Föderaalreserv otsustas sel kuul jätkata pikaajaliste võlakirjade tugioste, mis on paisutanud keskpanga bilansi rekordilisele 3,21 triljonile dollarile. OECD soovitab rahapoliitika olulist leevendamist ka Euroopa Keskpangale, et euroala majandusele elu sisse puhuda.

Rajoy möönis, et Euroopa Keskpanga lubadus eurot iga hinna eest kaitsta on Hispaania laenukulusid oluliselt leevendanud. Kümneaastase tähtajaga võlakirjade tootlus on praegu ca 4,73% võrreldes 7,75%ga läinud aasta juulis. Siiski leiab Rajoy, et nüüd, kus käivad arutelud euroala pangandus- ja fiskaalliidu loomiseks, tuleb arutada ka Euroopa Keskpanga mandaati. Rajoy tõi näiteks Jaapani keskpanga, mis on hiljuti väga oluliselt oma kurssi muutnud.

Hetkel kuum