Rainer Saad • 9. mai 2013 kell 8:04

Jaapani karu hoiatas võlakriisi eest

Jaapani suur riigivõlg ja ebakindel rahandus võivad Jaapanile tuua võlakriisi, hoiatas eile New Yorgis peetud Ira Sohn’i investeerimiskonverentsil ekspert Kyle Bass, kirjutas Financial Times.

Tuntud Jaapani karu ning 1,8 miljardi dollari suuruse riskifondi Hayman Capitali juht Kyle Bass ütles, et Jaapani valitsus on maksejõuetu ning kirjeldas äsja emiteeritud Jaapani kompensatsioonivõlakirju kui „ühte Ponzi skeemi teises Ponzi skeemis“. Bassi sõnul tõuseb inflatsioon Jaapanis kahe protsendini ning jeen langeb dollari vastu 125 tasemele.

Riskifondi Elliott Managementi juht Paul Singer ütles, et tänases maailmamajanduses pole ohutuid kohti olemas. Singeri arvates ei näita riigivõlg veel täielikku ülevaadet valitsuste rahandusest, vaid seda näitavad bilansivälised kohustused nagu pensionid. Singeri sõnul peaks selle näitaja järgi USA ja Euroopa võlanumbrid olema juba 500 protsenti SKTst. Singeri sõnul kauplevad USA, Jaapani, Suurbritannia ja Euroopa pikaajalise tähtajaga võlakirjad praegu „vale hinnaga“.

Hetkel kuum