• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kõrgharidusreform kukutas hinnatõusu

  Hinnad tõusid septembris aastases arvestuses tänu kõrgharidusreformile vaid 2,1%, viimati oli tarbijahinnaindeksi aastamuutus sellest madalam kevadel 2010.

  Statistikaameti teatel oli tarbijahinnaindeksi muutus septembris võrreldes augustiga -0,3% ning võrreldes eelmise aasta septembriga 2,1%.
  Augustiga võrreldes olid septembris tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks köögivilja 12%-line hinnalangus ning kõrgharidusreformiga kaasnenud tasuta kõrghariduse rakendumine kõigile eestikeelsetel õppekavadel kõrgkoolis täiskoormusega õppima asuvatele tudengitele.
  Tarbijahinnaindeksit mõjutasidki eelmise aasta septembriga võrreldes enim elekter ja toit, millest esimene andis kogutõusust ligi 60% ja teine üle kolmandiku. Kodutarbijale maksis elekter tänavu septembris 31,2% rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.
  Kaubad olid mullu septembriga võrreldes 1,4% ja teenused 3,2% kallimad.Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta septembriga võrreldes langenud 1% ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 3,1%.
  Toidu mõjust indeksile andsid üle neljandiku 3,4% kallimad liha ja lihatooted, ühe viiendiku 3,6% kallimad piim ja piimatooted ning teise viiendiku 13,8% kallimad kala ja kalatooted. Mootorikütus oli tänavu septembris 6,5% odavam kui aasta varem. Tarbijahinnaindeksi aastamuutus jäi viimati alla 2% märtsis 2010, mil see oli 1,7%.
  Augustiga võrreldes olid septembris tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks köögivilja 12%-line hinnalangus ning kõrgharidusreformiga kaasnenud tasuta kõrghariduse rakendumine kõigile eestikeelsetel õppekavadel kõrgkoolis täiskoormusega õppima asuvatele tudengitele.
  Suurem mõju indeksile oli veel rõivaste ja jalatsite soodusmüükide lõppemisel ning elektri 2,1%-lisel kallinemisel. Sidrun oli 21% kallim kui augustis ja porgand 36% odavam.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.