• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pilgud on pööratud USA kongressile

  Kui Euroopa ja Aasia aktsiaturud liikusid eile enamuse ajast languses, siis enne  USA börside avanemist näitasid USA futuurid tõusu ja see nakatas isegi ­Euroopa aktsiaturud.

  Investorid loodavad jätkuvalt, et USA on võimeline oma poliitilise patiseisu lahendama, tõstma võlalage ja vältima valitsuse maksejõuetust.
  Samal ajal aga paistab, et kõike ei jäeta poliitiliste tõmbetuulte ja juhuse rolliks.
  Keskpangad ja rahandusministeeriumid, näiteks Rootsi omad, valmistuvad igaks juhuks teadmata tagajärgedega USA valitsuse maksejõuetuseks.
  Kui USA Kongress valitsuse võlalimiidi tõstmises kokkuleppele ei jõua ja USA  tehniline pankrot aset leiab, on Eestit katvad kriisihaldusmehhanismid täpselt samad mis 2007.–08. aastal, ütles rahandusministeeriumi asekantsler Märten Ross.
  “Kui pankadel on likviidsusega probleeme, siis on Euroopa Keskpank põhimõtteliselt kogu aeg likviidsusega valmis. Ja Eesti Pank on eurosüsteemi osa,” ütles Ross.
  Ross möönis, et paanikat võib tekkida, näiteks võidakse välja võtta sularaha.  “Selleks on meetmed olemas.”
  Rossi sõnul oleks kiuslikum küsimus, mis saab siis, kui USA võlakirjade hind püsivalt näiteks 30% võrra langeb. “Selleks ei ole valmis mitte keegi,” nentis Ross. See on juba struktuurne, strateegiline probleem.”
  Loodetavasti jõutakse USAs lahenduseni. Samas võib USA vabariiklaste kraaklemine oma suurima välismaise võlausaldaja Hiina kallal viidata, et olukorra tõsidus ei ole poliitikutele kohale jõudnud. Vähemalt mõnedele.
  “Kui president tahab, võib ta maksta kreeditoridele, ja ta teeb seda,“ ütles Alabama vabariiklane Mo Brooks Bloombergile. “Raha on külluses, et maksta meie kreeditoridele õigel ajal.”
  17. oktoobril, seega täna, peaks kukkuma USA võlalae probleemi lahendamise tähtaeg. Ka ootavad samal päeval lunastamist 120 miljardi dollari eest USA valitsuse võlakirju. Kui maksujõuetus tuleks, võib see maailma muuta kõvasti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
PayPal lükkas Pinteresti ostujutud ümber
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
Soome president kohtub reedel Putiniga
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Masina- ja metallitööstuse TOPi võitja: kogu sektor kukkus suurelt
Masina- ja metallitööstuse TOPi võitja, laevade remondi ja ümberehitusega tegeleva SRC Groupi juht Hannes Lilp ütles, et kuigi kogu sektor kukkus eelmisel aastal pandeemia tõttu suurelt, suutis ettevõte tänu pikaajalisele strateegiale häid tulemusi teha.
Masina- ja metallitööstuse TOPi võitja, laevade remondi ja ümberehitusega tegeleva SRC Groupi juht Hannes Lilp ütles, et kuigi kogu sektor kukkus eelmisel aastal pandeemia tõttu suurelt, suutis ettevõte tänu pikaajalisele strateegiale häid tulemusi teha.