24. oktoober 2013 kell 21:00

Puhkepäev. La Dolce Vita – lõbus ja õdus pitsapastakelder

Tartus Kompanii ja Gildi tänava nurgal on juba ligi kümme aastat tegutsenud lihtne Itaalia stiilis söögikoht La Dolce Vita. Omanikeks itaallased, on selle menüüs aukohal loomulikult pitsa ja pasta.

Keldrirestoranid ei kuulu minu lemmikute hulka. Itaaliaga seostub pigem suvine kergus ja muretus kui külmad keldrivõlvid, aga teiselt poolt on neil ju ka tuhandete aastate pikkune ajalugu ja Rooma-aegsed mälestised. Nii et sobib see hansalinna kelder Itaaliat esindama küll.

Silmipimestava pikkusega toidukaart. Menüü pikkusega teeb La Dolce Vita tõenäoselt Eesti rekordi: ainuüksi pitsasid on 71, siis veel pastad, suupisted, salatid, mõned praed ja natuke magusat. Emamaa on helde ja menüüs on puha Itaalia kraam – salaamid, prosciutto’d ja mozzarella’d, anšoovised ja artišokid.

Menüü kõige pikem jaotus on pühendatud pitsadele, neid on valgeid ja punaseid, täidetud ja traditsioonilisi. Pitsadele on pühendatud ka kõige enam lauapinda ehk see on ilmselgelt sealse klientuuri lemmikroog. Ja seda põhjusega – ainsana Tartus valmivad La Dolce Vita pitsad ehtsas pitsaahjus elaval tulel.

Tellitud carpaccio di polpo ehk kaheksajala-carpaccio maitses oli küll kerge viide konservile, kuid kaheksajalg on kaheksajalg, seda kohtab siin põhjas nii harva, et iga kohtumine on sündmuseks. Nii ka seekord – taldrik oli suure kaheksajala viile lopsakalt täis, lisandiks vaid natuke sidrunit, oliiviõli, peterselli ja piiniaseemneid.

Pastadest valisin välja värsked ravioolid kitsejuustu- ja pirnitäidisega mascarpone-kreemi ning Parmesaniga. Eks itaallased muidugi teavad paremini, kuidas ravioolisid teha ja lauale anda, aga minu arvates olid seekord ravioolide tainas liiga pehme, ei toetanud mahlakat täidist ja lopsakat kastet piisavalt. Maitselt oli hea, kuid tekstuur jättis soovida.

Suure hingega tagasihoidlik keldri-pizzeria. Rohkem kui vormitud ravioolid sobis minu Itaalia-hõllandusega kokku söögikoha lõbus melu. Laupäeva õhtul oli kelder pilgeni rahvast täis.Oli väiksemaid seltskondi, oli suuremaid, voolas vein, söödi pitsat ja pastat, naerdi ja aeti juttu – justkui lõunamaal. Selle hoo ja lusti juures polnudki oluline, et laudlina oli pisut plekiline ja kahvel kõver – inimesed söövad ja joovad, ikka juhtub.

Ka teenindus oli kiire ja hoogne. Alguses istusin küll päris tükk aega, ilma et ükski teenindaja mind oleks tähele pannud. Siis aga üks hõikas: “Toon menüü või?” ja edasi läks kõik väga sujuvalt.

Nagu näha, inimesed armastavad La Dolce Vitat. Aga lisaks tavalistele sööjatele-joojatele hindavad seda kõrgelt ka kriitikud ja spetsialistid. Nädala alguses avalikustati selleaastane parimate restoranide edetabel. Et La Dolce Vita kuulub viiekümne parima Eesti restorani hulka, oli juba varem teada, nüüd selgus aga ka nende viiekümne omavaheline järjekord.

La Dolce Vita on selles ühe lihtsa keldrikoha kohta vägagi auväärsel 29. kohal, kusjuures Tartu söögikohtadest on ta Meat Marketi ja Antoniuse järel kolmas (kokku oli Tartu kohti esiviiekümnes viis). Kogu edetabeliga saab tutvuda www.eestimaitsed.com.

 

Maitseelamus

La Dolce Vita

Aadress: Kompanii 10, TartuTelefon: 740 7545Avatud: E–N 11.30–23, R–L 11.30–00, P 12–23

Hinnang 21toit 7teenindus 7interjöör 7

põhiroogade hinnad: 9.50–19 eurot, pitsad 6.50–10.25

Hetkel kuum