Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Juhatuse liikmeid pigistatakse üha enam

    Viimase poole aasta jooksul on olnud mitu kohtuvaidlust, mille tagajärjel on äriühingu võlad tulnud maksta juhatuse liikmel. See näitab, et vastutusotsus on üha levinum viis, kuidas äriühingu juhatuse liikmetelt maksuvõlgu koguda.

    “Viimase kuue kuu jooksul riigikohtu menetluses olnud asjadest seitse seondus vastutusotsusega. See näitab, et vastutusotsus on üha aktuaalsem ja levinum. Nendest kolmes analüüsis riigikohus eelaresti kohaldamist,” rääkis advokaadibüroo Sorainen maksuõiguse vandeadvokaat Priit Raudsepp.
    Maksu- ja tolliameti tulude osakonna juhataja Triin Raaperi sõnul on amet viimastel aastatel pööranud suuremat tähelepanu isikutele, kelle juhtimise all jäävad ettevõtted nii riigile kui ka teistele võlausaldajatele pidevalt võlgu.
    Maksuamet ukse taga. Vastutusotsust ja ettevõtte üleminekut ehk kolmanda isiku vastutust peab maksuamet üheks paljudest võlgade sissenõudmise meetmetest.
    Raaper kinnitas, et maksuhaldur algatab ettevõtte juhtorgani vastu suunatud menetluse alles siis, kui kõik muud maksuvõla sissenõudmise võimalused luhtuvad. Alates 2009. aastast  saab maksuhaldur rakendada ka eelaresti ning selle võimaluse kasutamine sõltub Raaperi sõnul peamiselt võlausaldaja reageerimise kiirusest – sellest, kuidas nõudeid tagatakse. Eelaresti rakendatakse vaid sellistel juhtudel, kus on põhjendatud kahtlus, et uurimise all olev isik maksude vältimiseks oma vara n-ö ära kaotab.
    Ei tasu alati juhatuse liikme kohta vastu võtta. Et maksuhaldur sinu vastu huvi ei tunneks, soovitab advokaat kõikide tehingute juures üle vaadata, kas on midagi, mida saaksid teha paremini, et ei tekiks isiklikku vastutuskohustust. Muu hulgas soovitas ta mõelda, kas ilmtingimata tasub vastu võtta juhatuse liikme roll. Näiteks ei võimalda kehtiv seadus üldjuhul vastutusele võtta äriühingu maksuvõla eest isiklikult tegevjuhti, kes ei kajastu juhatuse liikmena B-kaardil. Tegemist on seadusandja äpardusega, mida kavatsetakse muuta.
    Vandeadvokaat rääkis, et ettevõtjale võib suuline leping olla tavapärane, kuid viidates maksuhalduri ning kohtute praktikale, kutsus Raudsepp üles ettevaatlikkusele, sest mitmel juhul võib tehingute põhjalik dokumenteerimine päästa maksupettuse kahtlusest.
    Raudsepp selgitas, et maksuamet ei saa suvalisel hetkel nõuda, et juhatuse liige peaks äriühingu maksuvõla tasuma. Nimelt peab maksuamet eelnevalt seda nõudma äriühingult vähemalt kolme kuu jooksul. Vaid äriühingu pankroti korral on võimalik maksuametil juhatuse liikmelt seda juba varem nõuda.
    Kustutamine ei pruugi võlast vabastada. Kui äriühing on registrist kustutatud, siis on maksuamet vastutusotsuse koostamisega hiljaks jäänud. Kui vastutusotsus on tehtud ajal, mil äriühing on registris, ei mõjuta ühingu hilisem registrist kustutamine isiklikku vastutust. Raudsepp soovitas juhul, kui on näha, et ettevõttel läheb kehvasti, alustada pankrotimenetlusega pigem varem kui ootama jääda.
    Üha rohkem kasutab maksuamet eelaresti võimalust ning tihtipeale saab juhatuse liige nii teada, et on maksuameti huviorbiiti sattunud. “Maksuhalduri soovist juhatuse liige isiklikult vastutusele võtta saab viimane tihtipeale teada täiesti ootamatult, avastades, et tema kinnistule on seatud hüpoteek või muu piirang,” märkis Raudsepp. Viidates rohkele kohtupraktile, tõdes ta, et vastutusotsus ja eelarest on üha levinum.
    Raaper kinnitas, et vastutusotsuse saab väljastada vaid juhul, kui äriühingul on maksuvõlg ning see on otseselt tingitud pahatahtlikust käitumisest. “Kui isikud on hoolsad oma ettevõtmistes ja täidavad seadusega pandud kohustusi korrektselt, siis puudub kindlasti ka alus vastutusotsuse väljastamiseks,” märkis Raaper.
     
    Tasub teada
    Juhatuse liikme vastutusotsustus
    Koostamise eeldusedJuhatuse liige on tahtlikult või raskest hooletusest rikkunud oma kohustusi.Rikutud on kohustust tagada seadustest tulenevate rahaliste ja mitterahaliste kohustuste tähtaegne ja täielik täitmine.Kohustuse rikkumise tõttu on tekkinud maksuvõlg.maksuhalduri õigused võla kättesaamiseksArestida pangakonto või kanda võlgniku pangakontolt maksuvõla suurune summa üle maksuhalduri kontole.Taotleda keelumärge kinnistusraamatusse, ehitis­registrisse, sõiduvahendi ­käsutamisel ning hüpoteek kinnis­asjale.Anda korraldus väärt­paberite või väärtpaberi­konto blokeerimiseks.
     
    Näited
    Kolm riigikohtu kohtukaasust sellest aastast
    Varast jäi ilma juhatuse liikmega seotud kolmas isikKallaste toonane linnapea Viktor Nukka omastas 2010. aasta augustist kuni 2012. aasta jaanuarini koos kahe linnavalitsuse raamatupidajaga kokku 79 390 eurot linna raha. Raha kasutati isiklikeks kulutusteks ning Türgi puhkusereisiks. Üks raamatupidajatest oli hilisema Kallaste linnapea kohusetäitja Liia Belova abikaasa, kelle osa varastatud summast oli ligi 20 000 ­eurot. Kuna raamatupidaja oli raha ära kasutanud, arestis maksuamet talle kuuluva vara, mh oli tegu ühisvaraga. Liia Belova esitas riigikohtusse kaebuse, milles väitis, et vara arestimisega rikutakse tema õigust enda omandit vabalt hallata, kasutada ja käsutada. Määruskaebus jäi rahuldamata ning linna raha varastamisega mitteseotud isikul tuli oma varast loobuda.
    Võltsarved tõid kümne miljoni kroonise võlaOÜ Lapreta esitas ASile Koskel 2006. aasta 1. juulist kuni 21. detsembrini võltsarveid käibemaksukohustuse vähendamiseks. Otsustades kasutada äriühingu raamatupidamises võlts­arveid, käitusid juhatuse liikmed ebaseaduslikult ja rikkusid juhatuse liikme hoolsuskohustust, millega tõid kaasa maksuvõla.Kuna äriühingul ei olnud piisavalt raha ega registervara maksuvõla tasumiseks, tehti vastutusotsus kahele toonasele juhatuse liikmele. Märtsis 2010 määras maksuamet juhatuse liikmetele tasumiseks käibemaksu 342 309 eurot. 2010 novembri alguse seisuga oli äriühingu maksuvõlg 10 211 215 krooni, millest põhivõlg 5 554 063 ja intressivõlg 4 657 152 krooni.
    Ettevõtte varjatud üleminek?Loode Arenduse OÜ deklareeritud käibemaksu tagastusnõuet 2012. aastal kontrollides leidis maksuametnik, et suurema osa deklareeritud sisendkäibemaksust moodustasid OÜ Nenenene 10 arvet, mis maksuhalduri hinnangul viitas ettevõtte varjatud üleminekule.Ettevõtte üleminekul kuulub Loode Arendus OÜ-le kogu OÜ Nenenene maksuvõlg.Loode Arendus OÜ juhatuse liige ja OÜ Nenenene asutaja Raul Loomets rääkis, et ettevõtte üleminek on maksuameti poolt peale surutud ning tegelikult üleminekut ei ole olnud.Loomets märkis, et üle ei ole läinud ei töömehed ega seadmed, küll aga kasutas ettevõte uues OÜs Loode Arendus rendilepinguga eelmise firma töömehi.“Kui maksuameti otsus läheb täide, siis on teisel firmal kohe pankrot. Kui ühe viisid surma, siis viivad teise ka järele, muud ei midagi,” kommenteeris Loomets.
    Allikas: Riigikohus
     
    Statistika
    Juhtumite arv paari aastaga mitmekordistunud
    Kolmanda isiku vastutusega seotud juhtumite ning neist 2013 oktoobri seisuga jõustunute arv juhtumeid; neist jõustunud ostsuseid2010:  36; 31, sh 2 negatiivset2011: 60; 49, sh 4 negatiivset2012: 83; 69, sh 2 negatiivset2013 9 kuud: 69; 41, sh 3 negatiivset
    Allikas: maksu- ja tolliamet
     
    Pane tähele
    Kuidas riske vältida
    1. Mõtle, kas pead oma kohustuste täitmiseks olema juhatuse liige. Kui ei, siis jäta ka vastutus neile, kes tegelikkuses täidavat juhatuse liikme kohustusi.2. Nõua tegevusvaldkondade jagamist juhatuse liikmete vahel. Iga liige keskendub nii oma valdkonnale. Hea, kui jagamine toimuks kirjalikult, see võimaldab teistel juhatuse liikmetel vastutusotsuse korral kergemalt pääseda.3. dokumenteeri pigem rohkem kui vähem. See suurendab võimalust tõendada maksuhaldurile tehingute toimumist.4. Ära viivita drastiliste meetmete tarvitusele võtmisega. Näiteks pankrotiavalduse esitamine –  kui näed, et läheb kehvasti, asu tegutsema.
    Allikas: Priit Raudsepp
     
    Kommentaar
    Võimalus pättus tagasi keerata
    Jüri Mõis, ettevõtjaSee, kas äriühingu juhatuse liikmel on kohustus äriühingu maksuvõlad maksta, on nii ja naa. Kui seal on süüline tegevus, siis mis sa muud teed. Kord peab majas olema. Venemaal võeti sel nädalal vastu terrorismivastane seadus, kus on niisugune punkt, et kahju nõutakse sisse ka lähisugulastelt. Sinna on meil veel tükk maad minna. Aga kui kuidagi muidu korda majja ei saa, no mis sa teed siis. Kui on selgelt pätti tehtud, siis saab selle tagasi keerata.
    Maksuvõlg ei sõltu alati juhatuse liikmest
    Enn Veskimägi, ettevõtjaPäris õigeks ma seda küll ei pea. On kindlasti asju, kus äriühingu maksuvõlad sõltuvad juhatuse liikmest, aga enamasti sõltub see sellest, mis toimub turgudel, mis toimub majanduses. Ma kahtlen, kas on ­õige äriühingu maksuvõlgu juhatuse liikmelt välja nõuda.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Nordecon ehitab lennujaama militaarlennukite platsi
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Järgmine eestlane viis oma frantsiisi Dubaisse
Eesti rullmassaažikett Beautiful Me avab nutisalongid mai keskpaigas Araabia Ühendemiraatides Dubais ja aprilli lõpus Portugalis Leirias.
Eesti rullmassaažikett Beautiful Me avab nutisalongid mai keskpaigas Araabia Ühendemiraatides Dubais ja aprilli lõpus Portugalis Leirias.