Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Narva poliitikute ärihuvid põimusid linna varaga

    2006. aastani Keskerakonna Narva piirkonda juhtinud ja 2010. aastani ka linna volikogusse kuulunud Aleksandr Moissejev oli lähikondsete ja variisikute kaudu seotud linna kinnisvaraga toimunud äridega, selgub Narva majanduskuritegude uurimise materjalidest.

    Äripäeva kasutuses on üle 3200 lehekülje eeluurimismaterjale, mis kirjeldavad Narva linna võimuladvikusse kuulunud Moissejevi ja teiste võimu juures olevate poliitärimeeste tehinguid.
    Täna näitame, kuidas Narvas mõjuvõimu omanud Moissejev oli seotud linnalt kinnisvara saanud ette­võtetega. Kriminaalasi tema suhtes lõpetati. “Kriminaalasi on minu suhtes lõpetatud kuriteokoosseisu puudumise tõttu ning riik kompenseeris mulle kriminaalasjaga seotud kulud. Kelle algatusel ja mis põhjustel algatati minu suhtes kriminaalasi, ei ole mulle teada. Samuti ei tea ma, mis põhjustel anti minu kohta valetunnistusi ning miks ­uurimise käigus seda õigel ajal ei avastatud,” oli Moissejevi kommentaar.
    Sekretär enese teadmata firmajuhiks. Uurijaid huvitas 2006. aastast Moissejevi naise Elena nimel olnud ettevõte OÜ Staplers. Enne seda kuulus ettevõte variisikutele, kes juhtimises ei osalenud. Stap­lers soetas 2004. aastal linnale kuulunud ASilt Narva Elamuvaldus ärimaa Aleksander Puškini 15c ja tootmismaa Pimeaia 6.
    Ettevõtte omanik ja juhatuse liige oli siis 20aastane Irina, kes oli keskerakondlasest volikogu liikme Vadim Orlovi ettevõtte raamatupidaja tütar. Volitusega oli ettevõtte tehingute sooritamise ­õigus antud Orlovile. “Hiljem pöördusin Vadim Orlovi poole palvega kõrvaldada Irina firmast, sest ta elas Inglismaal,” lausus raamatupidajast ema uurijatele. Kohe leitigi ettevõttele uus omanik ja juhatuse liige, kelleks sai linna osalusega ettevõtte AS Heakorrastus sekretär Erika.
    “ASi Heakorrastus nõukogu liige Aleksandr Moissejev palus mul sõita Vaksali tänavale ja allkirjastada mingid dokumendid raamatupidaja juures. /.../ Seda, et minu nimele oli vormistatud OÜ Staplers, sain teada uurijalt, varem ma ei teadnud sellest midagi,” rääkis Erika ülekuulamisel.
    Ostetud kinnistud liikusid aasta pärast ostmist munitsipaalettevõtte Narva Vesi juhataja Aleksei Voronovi firmale AS Noolsirge. Pimeaia 6 tootmismaa müüs Noolsirge omakorda OÜ-le Modulvest Elamu, mille üks omanik on samuti praegu uurimise all olev Sergei Mikrjukov.
    Omanikuks skandaalne ettevõte. Teise, Puškini 15c asuva kinnistuga on lood huvitavamad. Selle omanik on OÜ SV ­Eurokvaliteet – kurikuulus ettevõte, mis oli seotud aastatetaguse skandaaliga Narvas, kui riigikontroll avastas, et 2006. aasta mais ostis SV Eurokvaliteet 83 000 euroga (1,3 miljoni krooniga) linnale kuuluvalt AS Narva Elamuvaldus tolle osa kinnistust aadressil Linda 4.
    Juba kuu aega hiljem andis SV Eurokvaliteet soetatud osa 15 aastaks üürile Narva linnavalitsuse sotsiaalabiametile, kes maksab selle eest iga kuu ca 1600 eurot (25 000 krooni). Perioodi jooksul teenib firma üüritulu 270 000 eurot (4,5 mln krooni). Lisaks maksis Narva sotsiaalabiamet kinni nüüd juba SV Eurokvaliteedile kuuluvates ruumides toimunud ligi 7300eurose (114 000kroonise) remondi.
    Tehingu eest said sarjata ja sattusid uurimise alla nii tollane abilinnapea Sofja Homjakova kui ka tema elukaaslane Vadim Orlov, sest SV ­Eurokvaliteedi omanik ja juhatuse liige oli Orlovi õde Jelena Kavrus. 2010. aasta lõpus sai ettevõtte omanikuks Robert Kazjulkin. Kavrus meenutas aasta hiljem ülekuulamisel, et notari juures oli tookord ka Aleksandr Moissejev. “Moissejev oli koos Robertiga tehingu allkirjastamise juures, kuid mingites dokumentides ta ei figureerinud,” meenutas Kavrus. Kavrus kurtis ka, et osaku eest lubatud 5100 ­eurot pole ta kätte saanud.
    Habemega lugu toimub ka Raja tänaval asuva endise kirstuvabriku hoone ümber. 2001. aastal ostis Moissejevi firma Fervesta Grupp hoone linnalt ligi 30 000 euroga. Tingimuseks oli, et kolme aasta jooksul investeerib ostja maja kordategemiseks 767 000 eurot. Kohustuse mittetäitmise puhuks oli määratud trahv – 10 protsenti tegemata jäänud investeeringute summast. Linnavõim lükkas investeeringute tegemise tähtaega korduvalt edasi, trahve küsimata.
    Praeguseks on hoonest järel vaid müürid, katus kukkus sisse mõne aasta eest. Linnajuhid pole sellest kõigest erilist probleemi teinud.
    Kinnistuga oli seotud linnapea. Prokuratuur on uurinud, kas ja kuidas on kinnistu olukorraga seotud Narva keskerakondlasest linnapea Tarmo Tammiste. Tuli välja, et Tammiste elas aastaid Narvas Puškini tänava alguses OÜ-le Aviks Trade kuuluvas korteris. Kahtlustuse järgi elas ta seal alguses tasuta, hiljem üüris aga korterit edasi ja sai üüritulu endale. Tammiste on Kuku raadiole antud intervjuus nimetanud ka summa – 33 900 krooni –, mille ebaausas saamises teda kahtlustati.
    Aviks Trade’i juhatuse liiget ja omanikku Vladimir Saksinit kahtlustati sel viisil Tammistele altkäemaksu andmises. Saksin oli samal ajal ka Fervesta Grupi juhatuse liige ja lubatud investeeringuid ettevõte kirstuvabriku hoone kordategemiseks ei teinud. Saksinit ja Fervesta Gruppi karistas kohus trahvidega linnale valeandmete esitamise eest. Linnapea Tammistega seotud altkäemaksuasja lõpetas prokuratuur, sest kohtusse minekuks ei õnnestunud koguda piisavalt tõendeid.
    Aviks Trade’i omanik oli 2000. aastani Andrus Tamm, praegune keskerakondlaste juht Narvas.  Tamme Tallinnas Liivamäe tänaval asunud korteri ostis 2007. aastal Moissejev.
    Kerkimata jäänud hooned. Fervesta Grupi (praegu Väinämöinen Grupp) osad liikusid Moissejevilt 2005. aastal OÜ-le IV Invest Develompent, mis kuulub Moskva elanikule Marina Uvarovale. Kriminaal­uurimise käigus rääkisid tunnistajad, et Uvarova on Moissejevi naise Elena õde.
    IV Invest Development registreeriti äriregistris 2005. aastal mõni päev enne, kui Narva munitsipaalmaadele kuulutati välja hoonestus­õiguse konkurss. Seitse hoonestusõigust pandi avalikule enampakkumisele ja üheksale leiti hoonestus­huvilised eelläbirääkimistega.
    Moissejevi naise õe nimel olnud firma napsas konkursilt viis hoonestusõigust. Tegelikku konkurentsi pakkumiste vahel ei olnud, sest igale kinnistule oligi ainult üks soovija. IV Invest Developmenti äriplaanide kohaselt pidi ettevõte linna ehitama ridaelamu, kauplus-kohviku, rehvitöökoja, suvekohviku ja autoparklad. Tegelikult ei ehitanud ettevõte midagi. Kolm hoonestusõigust müüs ettevõte linnavõimu heakskiidul edasi ja teenis sellelt üle 50 000 euro tulu.
    IV Invest Developmenti omanik on praegu Elena Moissejevale kuuluv OÜ Staplers ning ettevõtte juhatuse liige on jurist Julia Tustšenko, kes oli lisaks 2010. aastani Narvas palju kirgi tekitanud eakate hooldekodu arendusfirma üks omanikest. Hooldekodu projekti on varem samuti korduvalt seostatud Moissejevi ärihuvidega.
    Väldib täpseid vastuseid
    Aleksander Moissejev, kas OÜ SV Eurokvaliteet on praegu Teie kontrolli all? Kõikide Eesti Vabariigis registreeritud firmade omanike ja juhatuse liikmete andmeid saab vaadata äriregistrist.
    Millal saab korda Narvas aadressil Raja 3 asuv endine kirstuvabriku hoone? Ma arvan, et ettevõtete tegevusi ja plaane, sealhulgas omandiküsimusi, kontrollib juhatuse ja osanike või aktsionäride koosolek.
     
    Kes on kes
    Aleksandr Moissejev
    Oli Keskerakonnas 1998. aasta suvest, juhtis 2006. aastani erakonna Narva piirkonda. Visati 2011. aasta jaanuaris hoolimata Narva piirkonna juhtide vastuseisust erakonnast välja.Suunas linnavolikogu liikmeks saades jõuliselt linna otsuseid enda ja oma sõpruskonna kasuks.süüdistati 2008. aastal 100 000kroonise altkäemaksu andmise katses Ida politseiprefektuuri majanduskuri­tegude talituse juhile Jevgeni Fedorenkole. Kohtus jäi süüdi pistise lubamise ja andmise katses. Karistati 10 kuu pikkuse vangistusega.
    Töötas Narva linna osalusega ettevõtetesnõukogu liikmena:2010–2011 AS Transservis-N2003–2011 AS Narva Vesi2002–2010 AS Heakorrastus2002–2003 AS Narva Bussiveodjuhatuse liikmena:2008–2011 SA Narva NäitusedPraeguseks Narvast lahkunud.
     
    Loe ka
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Indrek Kasela astub tagasi, juhatus jätkab kahe liikmega
Lõpule on viidud Indrek Kasela tagasi astumine PRFoodsi juhi kohalt ja tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest, selgub börsiteatest.
Lõpule on viidud Indrek Kasela tagasi astumine PRFoodsi juhi kohalt ja tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Riik võtab tänavu 150 miljonit eurot dividende
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Luige inkassokontsern sai tehingule heakskiidu loodetust hiljem
Ärimees Hans H. Luigele kuuluv inkassokontsern Aktiva Finance Group ostis mullu Rootsi börsiettevõttelt Intrum 30 miljoni euro eest selle Baltikumi ärid, kuid sai Leedu üksuse omandamiseks heakskiidu alles nüüd.
Ärimees Hans H. Luigele kuuluv inkassokontsern Aktiva Finance Group ostis mullu Rootsi börsiettevõttelt Intrum 30 miljoni euro eest selle Baltikumi ärid, kuid sai Leedu üksuse omandamiseks heakskiidu alles nüüd.