• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mektory – tipplaborid ja ajupotentsiaal

  Eile Mustamäel TTÜ linnakus pidulikult avatud teadus-, ettevõtlus- ja innovatsioonikeskus Mektory teeb koostööd juba 50 ettevõttega, kes arendavad ühes tudengite ja teadlastega oma tooteid ja teenuseid.

  Endisse TPI arvutuskeskusse rajatud Mektory ehk Modern Estonian Knowledge Transfer Organization For You on TTÜ prorektori ja Mektory direktori Tea Varraku sõnul kõige lihtsamalt öeldes koostöömaja, kus kõik pusletükid omavahel kokku sobituvad.
  Kuigi avamisüritusel rippus peasaali ripplagi president Toomas Hendrik Ilvese kõne ajal veel tühja ruudustikuna, torustik sellest läbi paistmas, on kõik laborid ja kontorid juba tipptehnikaga sisustatud ning tudengeid ja ettevõtjaid ootamas. Juba 50 nii tudengi-, idu- kui ka suurfirmat on Mektorysse oma tee leidnud. Seal tegutsevad ettevõtted identifitseerivad end mektoorlastena.
  Pääses napilt lammutamisest. Veel aasta alguses plaanis TTÜ nõukogudeaegse punastest tellistest hoone maha lammutada, kuid rektor Andres Keevalliku sõnul avastati IT-kolledži kõrval siiski olemasolev vaba pind ühe täiendava IT-maja jaoks ja arvutuskeskus jäi Mektory päralt. “Mina käisin aasta algul Soomes analoogse ettevõtmisega tutvumas, seal nimetatakse seda Factoryks. Kolleegid käisid vaatamas sarnast ettevõtmist USAs Massa­chusettsis ning siis oli selge, et ka meil on vaja kohta, kus lõpuks ometi ettevõtjad ja ülikoolid kokku viia. Mais alustasime renoveerimist,” rääkis Keevallik.
  Ettevõtjate huvides. “Kõik ettevõtjad vajavad tarku insenere ning ideid ja nad otsivad neid pingsalt, nende huvides on meid siit üles leida, sest siin on ääretult suur ajupotentsiaal koos. Siin tekivad ühised tootearendusprojektid ja ettevõtted leiavad omale väärtuslikku tulevast tööjõudu,” selgitas Varrak.
  Mektory avamispeol peetud kõnes ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, et Eesti ettevõtjad ei ole osanud seni ülikoolide pakutavaid teadmisi piisavalt hästi ära kasutada, ega pole osanud näha seni ülikoole koostööpartneritena. “Ettevõtjad heidavad ülikoolidele ette üleolevat suhtumist teaduse rakenduslikku potentsiaali ning liigset akadeemilisust ja elukaugust,” sõnas Parts. Mektoryst peaks kujunema keskus, kus mõistavad nii ettevõtjad kui ka teadlased omavahelise koostöö vajalikkust ning kasulikkust.
  President Toomas Hendri Ilves nentis, et Mektory-sarnased majad on kohad, kuhu presidente välisvisiitidel väga sageli viiakse, ning nüüd on ka TTÜ-l maja, mida võib uhkusega väliskülalistele näidata. “See on maja, kus tekivad energia ja ideed, millel on kõik eeldused muutuda tegelikkuseks,” ütles ta.
  Keevitajatest tipparstideni. Mektory 0-korrusel on klaasseinte- ja ustega laborite ja kontorite reas kõrvuti näiteks puidutöölabor, kus undavad saed, naabriks keevituslabor ja selle kõrval kohe mudel­ehitajatele ja lastele mõeldud väikseid tööpinke tootva ettevõtte Cool Tool arenduslabor. Neist üle tee paikneb veebiplatvorme arendava tudengifirma StudentKnows kontor. Sellele järgneb Peeter Rossi kliinilise meditsiini labor ning koridori lõppu mahub veel ka Robotexi robotiarenduskeskuse labor.
  Kui tööstuslaborid jäävad Mektory keldrikorrusele, siis esimesel korrusel on end sisse seadnud näiteks Samsung ja Ericsson. Neist üle tee tutvustab noor ettevõtja Taavi Kikas oma show-room’is 3D-printimisega tegeleva ettevõtte Fabulonia trükisooje esemeid. Fabulonia päris kontor asub küll Ülemiste Citys, kuid viimased kaks kuud on firma pesitsenud ka Mektorys, et kaasata taibukaid tudengeid printerite arendamisse.
  Rektor Keevalliku sõnul on Mektorysse oodatud lahkelt ka Tartu ülikooli ning kõikide teise Eesti kõrgkoolide tudengid, sest tudengite spin-off-ettevõtetele pakutakse Mektorys isegi tasuta kontoripindu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.