Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mektory – tipplaborid ja ajupotentsiaal

  Eile Mustamäel TTÜ linnakus pidulikult avatud teadus-, ettevõtlus- ja innovatsioonikeskus Mektory teeb koostööd juba 50 ettevõttega, kes arendavad ühes tudengite ja teadlastega oma tooteid ja teenuseid.

  Endisse TPI arvutuskeskusse rajatud Mektory ehk Modern Estonian Knowledge Transfer Organization For You on TTÜ prorektori ja Mektory direktori Tea Varraku sõnul kõige lihtsamalt öeldes koostöömaja, kus kõik pusletükid omavahel kokku sobituvad.
  Kuigi avamisüritusel rippus peasaali ripplagi president Toomas Hendrik Ilvese kõne ajal veel tühja ruudustikuna, torustik sellest läbi paistmas, on kõik laborid ja kontorid juba tipptehnikaga sisustatud ning tudengeid ja ettevõtjaid ootamas. Juba 50 nii tudengi-, idu- kui ka suurfirmat on Mektorysse oma tee leidnud. Seal tegutsevad ettevõtted identifitseerivad end mektoorlastena.
  Pääses napilt lammutamisest. Veel aasta alguses plaanis TTÜ nõukogudeaegse punastest tellistest hoone maha lammutada, kuid rektor Andres Keevalliku sõnul avastati IT-kolledži kõrval siiski olemasolev vaba pind ühe täiendava IT-maja jaoks ja arvutuskeskus jäi Mektory päralt. “Mina käisin aasta algul Soomes analoogse ettevõtmisega tutvumas, seal nimetatakse seda Factoryks. Kolleegid käisid vaatamas sarnast ettevõtmist USAs Massa­chusettsis ning siis oli selge, et ka meil on vaja kohta, kus lõpuks ometi ettevõtjad ja ülikoolid kokku viia. Mais alustasime renoveerimist,” rääkis Keevallik.
  Ettevõtjate huvides. “Kõik ettevõtjad vajavad tarku insenere ning ideid ja nad otsivad neid pingsalt, nende huvides on meid siit üles leida, sest siin on ääretult suur ajupotentsiaal koos. Siin tekivad ühised tootearendusprojektid ja ettevõtted leiavad omale väärtuslikku tulevast tööjõudu,” selgitas Varrak.
  Mektory avamispeol peetud kõnes ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, et Eesti ettevõtjad ei ole osanud seni ülikoolide pakutavaid teadmisi piisavalt hästi ära kasutada, ega pole osanud näha seni ülikoole koostööpartneritena. “Ettevõtjad heidavad ülikoolidele ette üleolevat suhtumist teaduse rakenduslikku potentsiaali ning liigset akadeemilisust ja elukaugust,” sõnas Parts. Mektoryst peaks kujunema keskus, kus mõistavad nii ettevõtjad kui ka teadlased omavahelise koostöö vajalikkust ning kasulikkust.
  President Toomas Hendri Ilves nentis, et Mektory-sarnased majad on kohad, kuhu presidente välisvisiitidel väga sageli viiakse, ning nüüd on ka TTÜ-l maja, mida võib uhkusega väliskülalistele näidata. “See on maja, kus tekivad energia ja ideed, millel on kõik eeldused muutuda tegelikkuseks,” ütles ta.
  Keevitajatest tipparstideni. Mektory 0-korrusel on klaasseinte- ja ustega laborite ja kontorite reas kõrvuti näiteks puidutöölabor, kus undavad saed, naabriks keevituslabor ja selle kõrval kohe mudel­ehitajatele ja lastele mõeldud väikseid tööpinke tootva ettevõtte Cool Tool arenduslabor. Neist üle tee paikneb veebiplatvorme arendava tudengifirma StudentKnows kontor. Sellele järgneb Peeter Rossi kliinilise meditsiini labor ning koridori lõppu mahub veel ka Robotexi robotiarenduskeskuse labor.
  Kui tööstuslaborid jäävad Mektory keldrikorrusele, siis esimesel korrusel on end sisse seadnud näiteks Samsung ja Ericsson. Neist üle tee tutvustab noor ettevõtja Taavi Kikas oma show-room’is 3D-printimisega tegeleva ettevõtte Fabulonia trükisooje esemeid. Fabulonia päris kontor asub küll Ülemiste Citys, kuid viimased kaks kuud on firma pesitsenud ka Mektorys, et kaasata taibukaid tudengeid printerite arendamisse.
  Rektor Keevalliku sõnul on Mektorysse oodatud lahkelt ka Tartu ülikooli ning kõikide teise Eesti kõrgkoolide tudengid, sest tudengite spin-off-ettevõtetele pakutakse Mektorys isegi tasuta kontoripindu.
 • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.