Ken Rohelaan • 13. november 2013 kell 12:06

Ansip: Paldiski Sadamatelt ei pea eeldama pahatahtlikkust

Offshore firmale kuuluvasse Paldiski Sadamate ASi tuleks suhtuda heauskselt, ütles riigikogu infotunnil peaminister Andrus Ansip.

Keskerakondlane Ester Tuiksoo küsis Ansipilt, millise signaali edastab ühiskonnale riigi otsus anda Koidula piiripunkti ooteala haldamine offshore firmale. Ansip märkis, et eristada tuleb teenuse pakkujat ja tema omanikku.

"Ka mina lugesin seda Eesti Päevalehe artiklit ja võib-olla ma nüüd eksisin, aga ma ei lugenud sealt välja seda, et tegemist oleks olnud offshore firmaga. Minu arvates oli tegemist Eestis registreeritud äriühinguga, mille omanik oli offshore firma. Selles on muidugi oluline vahe, kas teenust osutab offshore firma või teenust osutava äriühingu omanik, aktsionär, osanik on offshore firma. Põhimõtteliselt riik on kuulutanud välja hanke, läbipaistva, avatud konkursi. Avatud konkursil on esitatud pakkumused ja parim on võitnud," ütles peaminister.

Ansipi sõnul ei ole ta konkreetsete hanke oludega kursis ja ilmselt ei peagi olema. "Pelgalt seetõttu, et omanikeks on offshore firma, ei pea kohe eeldama Eestis registreeritud ettevõttelt mingit pahatahtlikkust. Mina läheneksin küsimusele heauskselt," lisas ta.

Tuiksoo viitas Eesti Päevalehe artiklile, et siseministeerium on andnud Koidula piiripunkti ooteala haldamise offshore firmale kuuluvale Paldiski Sadama AS-ile. Ansipi endise erakonnakaaslase sõnul kasutatakse offshore piirkonda enamasti just kodumaal aetud äri eest maksude maksmata jätmiseks.

Hetkel kuum