• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas innustada meeskonda?

  Praegusel ajal vajavad paljud ettevõtted lisajõudu ja -energiat. Keerukas aeg on pinnas uute ideede kasvuks ja ettevalmistus uueks tõusuks. Värsked ideed vajavad nii juhi kui ka töötajate energiat.

  Meeskonnaliikmete innustamine (enpowerment) lisab neile sisemist jõudu. Sisemine jõud kasvab, kui töötajal on kindlad eesmärgid, ta saab nende täitmise kohta tagasisidet, teda peetakse väärtuslikuks ja julgustatakse võtma suuremat vastutust.
  Mida enam on muudatusi, seda rohkem tuleb kurssi korrigeerida. Eesmärgid tuleb regulaarselt üle vaadata ning anda ja küsida tagasisidet. Innustamine ja motiveerimine on mõjusad töövahendid, mida juht võiks sagedamini kasutada.
  Juhi julgustuse saatel tulemusteni. Tulemuste saavutamist mõjutavad nii minevikukogemused, oleviku tajumine kui ka tuleviku ettekujutamine. Tähtis on ammutada jõudu minevikust positiivsete tulemuste märkamise ja kinnistamise kaudu ja leida vanadest õppetundidest uusi lahendusi.
  Hea on tunda end väärtuslikuna, olla koheldud austuse ja lugupidamisega. Julge ja tähenduslik tulevikupilt tõmbab enda poole. Selle poole on palju lihtsam minna, kui juht julgustab.
   
  Mis on mis
  Mille poolest erinevad tagasiside, väärtustamine ja julgustamine?
  Tagasisidet saab anda kahel viisil:
  1. Märgates ja tunnustades kokkulepitud ja uusi  tegevusi, mida töötaja teeb eesmärgi poole liikudes. Edasiliikumisel on ülitähtis saada tagasisidet esialgu kas või väikestest edusammudest, et need muutuksid suuremaks ja stabiilsemaks.
  2. Märgates ja tähelepanu juhtides tegevustele, mis ei soodusta või takistavad kokkulepitud eesmärkide saavutamist – aidata keskenduda tegevustele, et töötajad saaksid saavutada olulisi eesmärke.Harjumuspärasel käitumisel on suur jõud, sest harjumused on alateadlikud. Isegi, kui oleme eesmärgiks võtnud uue käitumisviisi, saame konkreetses olukorras käituda ikka endistviisi. Palju abi on sellest, kui aidatakse üksteisel märgata juhtumeid, kui käitumine pole seatud eesmärkidega kooskõlas.Tunnustamine on uue ja õige, eesmärgiga kooskõlas oleva käitumisviisi märkamine. See on töötaja “tabamine” õigesti tegemiselt. Õigesti tegemine aitab saavutada kokkulepitud eesmärke. Näiteks kui töötaja varem sageli hilines, aga pärast arutelu juhiga otsustas hakata tööle tulema õigeks ajaks ja nii ka teeb, on väga oluline seda märgata ja tunnustada.Töötaja peaks tundma, et juht hoolib temast ja väärtustab teda ka ilma, et ta tingimata seda tegudega välja teenima peab. Kui inimene tunneb, et teda väärtustatakse, suurendab see tema soovi areneda ja töötulemusi parandada.Julgustamine on töötaja innustamine, et ta oleks valmis võtma uusi riske. Igasugune uue eesmärgi püstitamine on inimese jaoks uus risk – kas ma saan hakkama, mis saab, kui ma läbi kukun, mida ma siis ise endast arvan, mida arvavad teised minust jne.
   
  Näide
  Areng tunnustamise kaudu
  Tagasiside, väärtustamise ja julgustamise omavahelist seotust illustreerib järgmine lugu.Noor delfiin tuuakse basseini, kus treener õpetab talle etenduse jaoks trikke. Kui delfiin sooritab kauni hüppe, saab ta treenerilt kala. Delfiini ajus luuakse seos hüpe-kala. Delfiin hakkab sagedamini hüppama ja saab tihedamini kala. Rohkem hüpates muutuvad hüpped kõrgemaks ja kaunimaks. Kogu päeva jooksul saab delfiin kala, tema kõht on täis ja meel hea.Järgmisel päeval saab ta kala siis, kui puudutab basseinis olevat palli. Kolmandal päeval taas uue triki eest. Nii möödub mõni nädal. Nüüd õpib ta päevas ühe triki asemel juba mitu. Tema õpivõime on arenenud. Kõik on selge: treener peab tabama delfiini õigesti tegemiselt, tunnustama seda kalaga ja delfiin muudkui õpib ja areneb.Kuid vahel annab treener delfiinile kala ka niisama, ilma trikita, näiteks hommikuti kohtudes ja teda silitades ja keskpäeval juttu ajades. Teener hoolib delfiinist, väärtustab teda.Ilma hoolimissuhteta, treeneri väärtustamiseta delfiin nii kiiresti ei õpiks.
   
  Tasub teada
  Lisajõud igast ajast
  Inimesed saavad lisajõudu minevikust, olevikust ja tulevikust.Minevik innustab tagasiside andmise või küsimisega.Olevikus väärtustatakse inimest siin ja praegu.Tuleviku vundament on inimese julgustamine.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.