Viivika Rõuk • 5. detsember 2013 kell 13:14

Eesti maailma 23. äririik

Forbes hindas Eesti paremuselt 23. riigiks maailmas, kus äri ajada.

Ajakiri Forbes analüüsis 145 riiki 11 näitaja põhjal: kuidas on riigis korraldatud omandiõigus, kui innovaatiline on riik, kas maksundus ja tehnoloogia toetavad ettevõtlust, kui palju takistavad asjaajamist korruptsioon ja bürokraatia, kui tõhus on investorkaitse ja kui hea on aktsiaturu tootlus. Hinnangus läks arvesse ka isiklik, kaubanduslik ja varaline vabadus.

Tabelit juhivad Iirimaa, Uus-Meremaa ja Hongkong. Eesti on 23. kohal, Tšiili ja Saksamaa vahel. Soome on kuuendal, Leedu 25. ja Läti 35. kohal.

Ajakiri kiidab, et Eesti ajab ettevõtjasõbralikku poliitikat ja kaldub sellelt kursilt harva kõrvale. Praegune valitsus on Forbesi hinnangul ajanud tublit rahanduspoliitikat, hoides eelarved tasakaalus ja võlad väikesed. Meie majandus võidab Forbesi hinnangul kõige rohkem tugevast elektroonika- ja telekommunikatsioonisektorist.

Hetkel kuum