19. detsember 2013 kell 21:00

Puhkepäev. Händeli suurteos lõpetab aasta

Jõulumuusika festival “Kirikupühad Maarjamaal” toob Tartu ja Tallinna publikuni Georg Friedrich Händeli populaarseima teose “Messias”.

“Messias” on midagi hoopis enamat kui ühe helilooja kuulsaim teos. See üldse enim esitatud oratoorium on saanud omamoodi müüdiks, ajastu kultuuri monumendiks. Veelgi enam, tal on midagi öelda kogu õhtumaise kultuuri kohta,” rääkis teosest professor Toomas Siitan.

Isemoodi heliteos. “Just see, 1741. aastal loodud suurteos murdis lõplikult Londoni publiku ja ajakirjanduse vastuseisu Händelile, millega too oli juba kümmekond aastat tulutult võidelnud. Miski ei väljenda 1730.aastatel Händeli üle irvitanud inglaste meelemuutust paremini kui see, et 1759. aastal surnud sakslasest helilooja maeti tõelise rahvuskangelasena Londoni Westminster Abbeysse, Inglise kuningate ja Briti Impeeriumi väärikaimate kodanike kõrvale,” lisas Siitan.

“Messiase” esiettekanne toimus 13. aprillil 1742. aastal Iirimaal Dublinis. Järgnesid menukad ettekanded Londonis. Händeli populaarsuse üks põhjusi oli loobumine itaaliakeelsest oratooriumist ingliskeelse kasuks.

“Messiase” teksti omapäraks on oratooriumile iseloomuliku narratiivi vormiline puudumine. Ometi vihjatakse jutustusele pidevalt ja antakse kujuteldavale loole lüürilisi kommentaare: oratooriumi libreto on dramaatiliste, narratiivsete, lüüriliste ja allegooriliste elementide iseäralik segu.

See ebaharilik meetod on olnud võimalik, kuna teose “lugu” on algusest peale selgelt äratuntav – see on kristliku lunastusloo kokkuvõte kõige sügavamas tähenduses, Uue Testamendi sisukontsentraat, mis tabab kristluse kogu olemusest.

Dirigendipuldis Anssi Mattila. Händeli “Messiast” esitavad Pirjo Püvi (sopran), Ivo Posti (kontratenor), Endrik Üksvärav (tenor), Uku Joller (bass-bariton), kammerkoor Voces Musicales ja Corelli Barokkorkester. Dirigent on Soome selle ala suurim asjatundja – Sibeliuse Akadeemia vanamuusikaosakonna juht, orelimängija ja klavessinist Anssi Mattila.

Mattila on loonud legendaar­se Kuudennen Kerrok­­­sen Kamariorkesteri (Kuuen­­da korru­se Orkester, prae­gune Soome Barokk­orkester) ning juhenda­nud ja üles kasvatanud ter­ve põlv­konna soome vanamuusikuid.

 

Klassika

Händeli “Messias”

28.12 kl 19 Tartu Jaani kirik

29.12 kl 19 Tallinna Jaani kirik

Piletid: 9–12 eurotwww.corelli.ee

Hetkel kuum