• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Händeli suurteos lõpetab aasta

  Jõulumuusika festival “Kirikupühad Maarjamaal” toob Tartu ja Tallinna publikuni Georg Friedrich Händeli populaarseima teose “Messias”.

  “Messias” on midagi hoopis enamat kui ühe helilooja kuulsaim teos. See üldse enim esitatud oratoorium on saanud omamoodi müüdiks, ajastu kultuuri monumendiks. Veelgi enam, tal on midagi öelda kogu õhtumaise kultuuri kohta,” rääkis teosest professor Toomas Siitan.
  Isemoodi heliteos. “Just see, 1741. aastal loodud suurteos murdis lõplikult Londoni publiku ja ajakirjanduse vastuseisu Händelile, millega too oli juba kümmekond aastat tulutult võidelnud. Miski ei väljenda 1730.aastatel Händeli üle irvitanud inglaste meelemuutust paremini kui see, et 1759. aastal surnud sakslasest helilooja maeti tõelise rahvuskangelasena Londoni Westminster Abbeysse, Inglise kuningate ja Briti Impeeriumi väärikaimate kodanike kõrvale,” lisas Siitan.
  “Messiase” esiettekanne toimus 13. aprillil 1742. aastal Iirimaal Dublinis. Järgnesid menukad ettekanded Londonis. Händeli populaarsuse üks põhjusi oli loobumine itaaliakeelsest oratooriumist ingliskeelse kasuks.
  “Messiase” teksti omapäraks on oratooriumile iseloomuliku narratiivi vormiline puudumine. Ometi vihjatakse jutustusele pidevalt ja antakse kujuteldavale loole lüürilisi kommentaare: oratooriumi libreto on dramaatiliste, narratiivsete, lüüriliste ja allegooriliste elementide iseäralik segu.
  See ebaharilik meetod on olnud võimalik, kuna teose “lugu” on algusest peale selgelt äratuntav – see on kristliku lunastusloo kokkuvõte kõige sügavamas tähenduses, Uue Testamendi sisukontsentraat, mis tabab kristluse kogu olemusest.
  Dirigendipuldis Anssi Mattila. Händeli “Messiast” esitavad Pirjo Püvi (sopran), Ivo Posti (kontratenor), Endrik Üksvärav (tenor), Uku Joller (bass-bariton), kammerkoor Voces Musicales ja Corelli Barokkorkester. Dirigent on Soome selle ala suurim asjatundja – Sibeliuse Akadeemia vanamuusikaosakonna juht, orelimängija ja klavessinist Anssi Mattila.
  Mattila on loonud legendaar­se Kuudennen Kerrok­­­sen Kamariorkesteri (Kuuen­­da korru­se Orkester, prae­gune Soome Barokk­orkester) ning juhenda­nud ja üles kasvatanud ter­ve põlv­konna soome vanamuusikuid.
   
  Klassika
  Händeli “Messias”
  28.12 kl 19 Tartu Jaani kirik
  29.12 kl 19 Tallinna Jaani kirik
  Piletid: 9–12 eurotwww.corelli.ee
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Madis Müür: Funderbeami puhul on hirm laes ja hinnad huvitavad. Aga kuidas Buffett ütleski?
Äkki võib vaikusehetke Funderbeamis näha mitte maailma lõpuna, vaid hoopis võimalusena, küsib investor Madis Müür vastukajana investor Toomase kommentaarile, milles too arutleb, kas rahapaigutustega nimetatud platvormil on tõesti nii hullusti, kui osaku hinnast paistab. Müürilgi on Funderbeami portfell n-ö vee all.
Äkki võib vaikusehetke Funderbeamis näha mitte maailma lõpuna, vaid hoopis võimalusena, küsib investor Madis Müür vastukajana investor Toomase kommentaarile, milles too arutleb, kas rahapaigutustega nimetatud platvormil on tõesti nii hullusti, kui osaku hinnast paistab. Müürilgi on Funderbeami portfell n-ö vee all.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.