Romet Kreek • 30. detsember 2013 kell 11:15

Kuld ja hõbe kukuvad kolme aastakümne halvimale aastale

Kulla hind on tänavu USA dollarites kukkunud 28%, mis on suurim aastane kukkumine alates 1981. aastast. Sama käib ka hõbeda hinna kohta.

Kuld maksis Londonis 1203,51 dollarit untsist. Mõned investorid on kaotanud usu metalli kui väärtuse säilitajasse ajal, kui maailma aktsiad tõusid kõrgeimale tasemele alates 2007. aastast ja majandus paraneb. See on pannud USA keskpanka vähendama igakuist võlakirjade ostu 85 miljaridlt dollarit. Tänavu on kukkunud börsil kaubeldavate kullafondide maht 33%, vahendab Bloomberg.

„Turg kardab USA keskpanga vähemate võlaostude mõju,“ ütles Saksa analüüsimaja Quantitive Commodity omanik Peter Fertig. „Aktsiaturud on tugevamad. Hetkel ei ole mingit kriisi ning miski ei meelita investoreid põgenema kulda ostma.“

Ka hõbedal on halvim aasta alates 1981. aastast. Selle sageli vaese mehe kullaks nimetatud metalli hind on tänavu kukkunud 35%. Täna langes hõbeda hind 2,2%, 19,6475 dollarile untsist.

Hetkel kuum