Puerto Ricol on kiiresti raha vaja laenata

Raido Neemre 24. jaanuar 2014, 22:48

USA territooriumil asuv saar on keset võlakriisi. 3,7 miljoni elanikuga saarel on 70 miljardi dollari suurune riigivõlg, mis jääb alla vaid New Yorkile ja Californiale. Suur osa munitsipaalvõlakirjade fondide võlast kuulub Ameerika investoritele.

Teoorias peaks Puerto Rico vähendama oma võlataset, mitte rohkem laenu juurde võtma. Kuid reitinguagentuur Moody’s tunneb muret lühiajalise likviidsuse puudujäägi pärast, mis ulatub 820 miljoni dollarini sellel aastal.

23. detsembril kirjutas Moody’s “Võimetus või soovimatus pääseda 2014. aasta jaanuaris turgudele ligi, oleks negatiivse reitingu tegur.” Teisisõnu raha mittelaenamine või pigem võimetus raha laenata võib alandada Puerto Rico võlga, mis viiks saare rämpsvõlakirjade staatusesse.

Saar püüab ka ellu viia muudatusi, mis viiksid pikas perspektiivis finantsolukorra paranemiseni.  Nagu kõikides võlakriisides, on ka Puerto Ricos maksud ja tasud kõigi ja kõige jaoks kasvanud. Eraisikute tulumaks, ettevõtete tulumaks, käibemaks ning isegi kindlustusmaksed on kasvanud.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. January 2014, 22:48
Otsi:

Ava täpsem otsing