• OMX Baltic−0,47267,38
 • OMX Riga−3,46879,79
 • OMX Tallinn−0,421 736,97
 • OMX Vilnius−0,16993,05
 • S&P 5000,435 450,63
 • DOW 300,6440 108,23
 • Nasdaq 0,2817 390,78
 • FTSE 1000,268 175,11
 • Nikkei 225−3,2837 869,51
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0092,3
 • OMX Baltic−0,47267,38
 • OMX Riga−3,46879,79
 • OMX Tallinn−0,421 736,97
 • OMX Vilnius−0,16993,05
 • S&P 5000,435 450,63
 • DOW 300,6440 108,23
 • Nasdaq 0,2817 390,78
 • FTSE 1000,268 175,11
 • Nikkei 225−3,2837 869,51
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0092,3
 • 08.02.14, 08:08

Tark ärimaja -vähem klaasi, rohkem nutikust

 Sarnaselt eramuga saab ka büroohoone energiat säästvalt lahendada.
Hiljuti avati Tallinna sadamapiirkonnas energiasäästlik Navigatori büroomaja, millel on LEED Gold sertifikaat. Maja ehitust juhtinud investeerimisfirma Capital Milli arendusjuht Tanel Samuel usub, et nii-öelda klaaskuubikute, kus maast laeni on ainult klaas, aeg hakkab läbi saama ning uute hoonete rajamisel lähtutakse üha rohkem energiasäästlikusest.
Navigatori ärimaja ei ole aga sugugi mitte ainus energiasäästlik hoone, mis hiljaaegu pealinna kerkinud on. Äsja avas kaasaegse säästliku terminali Eesti üks kiiremini kasvavaid logistikafirmasid Logistika Pluss. Lisaks lähtutakse keskkonnasõbralikkusest ja energiasäästlikusest Ülemiste City tehnoloogialinnakusse rajatavates büroomajades. Linnaku tegevjuhi Gert Jostovi sõnul võimaldab energiasäästlikus pakkuda rentnikele optimaalse energiatarbimise juures hea sisekliima ja keskkonnaga ruume.
SAMM SAMMULTÄrimaja nutikaks
Kavanda targalt."Kui kõike algusest peale targalt kavandada, siis energiasäästlikkuse suurendamine praktiliselt mingeid olulisi piiranguid ei tekita," rääkis Gert Jostov. Tema sõnul tuleks juba hoone kavandamisel ja projekteerimisel lähtuda energiatõhususe põhimõtetest. "Hoone väliskarp on soojapidav, akende osakaal välisseintes on optimaalne, tehnosüsteemid projekteeritakse vähe energiat tarbivatena," loetles Jostov mõningaid aspekte, mida tuleks jälgida. "Ehitusprotsessis järgitakse rangelt projektdokumentatsioonis ette nähtud energiatõhususe lahendusi ja nõudeid ning selles osas ei tehta mingisuguseid järelandmisi," märkis Jostov.
Kasuta spetsialiste."Nii Eestist kui ka välismaalt on võtta juurde inimesi, kes annavad head nõu, mismoodi mingeid asju juhtida," soovitas Tanel Samuel. Ta rääkis, et Navigatori ärimaja projekti puhulgi kasutati tehnoseadmete valikutel erinevaid konsultante. Lisaks soovitas Samuel käia väljas vaatamas, mismoodi teised ehitavad ning kasutada innovaatilisi lahendusi.
Vali säästlik küttesüsteem.Ärihoone ei pea sõltuma vaid ühest energialiigist. "Me oleme oma logistikakeskuses küttesüsteemi üles ehitatud nii, et see võimaldab valida parajasti soodsaima kütuse," rääkis Toomas Orutar. Põhiosa Logistikakeskuse päevasest elektritarbest kaetakse tema sõnul päikesekiirguse arvelt. "Laadimisalale ehitasime laadimissildade tamburid, mis vähendavad märgatavalt soojuse kadu laost," ütles Orutar.Ülemiste City soojusallikaks on kõrge kasuteguriga kondensaatkatel. "Võimaluse korral kasutatakse taastuvatel energiaallikatel tuginevaid lahendusi," lisas Jostov. Ventilatsioonisüsteemid tehakse tehnoloogialinnakus soojustagastusega. "Enne välisõhku juhtimist võetakse heitõhust soojus ära, mida kasutatakse ventilatsiooni sissepuhkeõhu soojendamiseks," selgitas Jostov.
Juhi sisekliimat.Navigatori ärimajas on kogu sisekliima kaugjuhitav. "Sisekliima juhtimist oleme püüdnud timmida viimase peale, et niisama ükski masin ei töötaks," rääkis Tanel Samuel. Ta selgitas, et näiteks ventilatsiooni juhitakse läbi CO2 andurite nii, et kui ruumis on palju inimesi ja õhk on saastunud, siis lähevad masinad tööle ja kui inimesi ruumis pole, siis masinad ei tööta. Tagamaks ventilatsioonisüsteemi veelgi täpsemat juhtimist ja töötamist vajadusepõhiselt, toimib Samueli sõnul Navigatori kliima põhi-lõuna põhimõttel."Õigesti juhtimine on väga oluline, et ei oleks olukorda, mil sa kütad ja jahutad samaaegselt," rõhutas Samuel. Ta selgitas, et ventilatsioonisüsteem peabki olema sellepärast automaatselt töötav, et üürnikel ei oleks võimalik näiteks keerata radikat põhja ja samaaegselt jahutust tööle panna.Ülemiste City büroomajadeski on Gert Jostovi sõnul tehnosüsteemid varustatud kõrgetasemeliste automaatikaga, mida saab spetsiaalse tarkvara abil arvutist juhtida.
Kasuta säästlikku valgustust.Toomas Orutar rääkis, et logistikakeskuse riiulitevahelise koridori valgustus on jaotatud kolmeks osaks, mis lülitub sisse automaatselt ainult selles osas, kus on liikumist. "Kui liikumist ei toimu, lülitub valgus automaatselt välja," lisas Orutar."Üldruumid, garaažid ja välivalgustid kõik on LED-valgustitega, mis peaks hoidma elektrienergiat kokku," selgitas Tanel Samuel Navigatori ärimaja valgustuslahendust.
Väldi klaasi."Energiasäästlik tähendab tegelikult seda, et peaks olema võimalikult vähe klaasi," sõnas Tanel Samuel. Ta selgitas, et klaasfassaadi vahelt läheb välja suur energiakadu.Samuel rääkis, et algselt oli Navigatori ärimajagi kavandatud põrandast laeni klaasist, ent alles jäeti vaid klaasist välisfassaad, mis ei ulatu põrandast laeni, vaid on umbes poolteist meetrit. Kuna klaasfassaadi on siiski küllaltki palju, lahendati see kõrgema soojapidavusega kolmekordse klaasiga. "Me oleme püüdnud nii-öelda tehno-asjadega selle maja võimalikult energiasäästlikuks saada," lisas Samuel.
Energiatõhusus vaid üks osa."Oluline on, et ka ehitus oleks keskkonnasõbralik, kasutatakse keskkonnasõbralikke materjale," ütles Samuel. Ta lisas, et väga tähtis on inimeste heaolu.Keskkonnasõbralikkuse printsiibist lähtudes on Navigatori ärimajal näiteks jalgrataste hoiukohad ning ratturitele mõeldud dušširuumid. Lisaks on Navigatori ärimajas Samueli sõnul vee kasutus piiratud. Näiteks WC-potid on väikese veemahuga ja kraanid elektrilised. "Ei ole sellist olukorda, et vesi võib joosta nii kaua kui tahab," lisas Samuel.
Hinnavõit kõrvalkuludelt. Hinnaerinevus tavalise ja energiasäästliku ärihoone vahel ei ole ülemäära suur. "Väga üldistades võiks öelda, et LEED sertifikaadile vastava hoone ja tavapärase büroohoone investeeringu hinnaerinevus on 2-3%," rääkis Gert Jostov.Tanel Samuel märkis, et eksklusiivsemate energiasäästlike ärihoonete üürihind on natuke kallim, ent seejuures on oluline vaadata kõrvalkulusid. "Majad tehakse üürnike jaoks ja üürnikud täna valivad, millise kõrvalkuluga antud ärihooned on," sõnas Samuel. "Me püüame hoida need kõrvalkulud, mis tulevad eraldi arvega, võimalikult madalad, et ei oleks sellist asjatut raiskamist," lisas ta.

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 23.07.24, 12:25
30 aastat zombi-majandust: Jaapani valuutakriis kogub hoogu
Jeeni kurss kukkus dollarisse värske, 38 aasta madalaima tasemeni. Viimati kauples jeen nii nõrgal tasemel 1986. aastal. Riigis on alanud valuutakriis, mis on just praegu hoogu kogumas ning paneb valitsuse ja keskpanga väga raskete otsuste ette.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele