Indrek Kald • 11. veebruar 2014 kell 8:59

Eesti Pank: tarbimise kõrval vaja rohkem investeerida

Kiiremaks majanduskasvuks on tarbimise kõrval vaja enam investeeringuid, ütles Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.

Kestlik majanduskasv saab tema sõnul toetuda kapitali kasvule. "Investeeringud uude tootmisvõimsusse neljandas kvartalis aga tõenäoliselt märkimisväärselt ei kasvanud. Kui jätta kõrvale transpordivahendid, mille import kasvas riigiettevõtte investeeringu tõttu, siis neljandas kvartalis kapitalikaupade sissevedu vähenes. Tootmisvõimsuse rakendatus on samas praegu buumieelse keskmise lähedal, mistõttu on suurenenud vajadus uute investeeringute järele," selgitas Oja.

Neljanda kvartali aeglases majanduskasvus mängis tema sõnul suurt rolli energiasektor: soojuse tootmise maht oli tavapärasest leebema ilma tõttu kuuendiku võrra väiksem kui aasta varem.

"Ehkki SKP arvestuses vähendab see majanduskasvu, leevendasid väiksemad küttekulud vähemalt lühiajaliselt pinget enamiku majapidamiste ja ettevõtete eelarves. Majapidamiste tarbimisotsused on seejuures muutunud julgemaks ning lisaks esmavajalikele kaupadele osteti möödunud aasta lõpus üha enam püsikaupu," märkis ta pressiteates.

Kuigi majanduskasv jäi esialgsel hinnangul prognoositule alla, on väliskeskkonna nõudlus Eesti Panka ökonomisti kinnitusel siiski tasapisi elavnemas. Töötleva tööstuse toodang kasvas neljandas kvartalis märksa enam kui SKP – kvartalivõrdluses hooajalisi tegureid arvesse võttes 2% ja lisandväärtus esialgsel hinnangul aastavõrdluses 10%, rääkis ta.

"Tööstussektori müügi kasv toetus neljandas kvartalis suurenenud euroala-suunalisele ekspordile, kuid väljapoole euroala tööstussektori eksport vähenes. Kuigi Euroopas ollakse majandusolukorra paranemise suhtes üldiselt optimistlikud, on viimasel ajal mõnevõrra suurenenud riskid arenevate turgude kasvu suhtes," lisas Oja.

Eesti Panga detsembris avaldatud prognoosi järgi majanduskasv sellel aastal kiireneb ja 2014. aasta kasvuks kujuneb 2,6%.

Statistikaameti esialgsel hinnangul jäi Eesti sisemajanduse koguprodukt neljandas kvartalis aastatagusele tasemele ja kahanes kvartalivõrdluses 0,1%. Eelmise aasta kokkuvõttes kasvas majandus 0,7%, mis oli Eesti Panga prognoosiga võrreldes väiksem.

Hetkel kuum