Harry Tuul • 3. aprill 2014 kell 9:12

Ukraina riigivõlg kasvab mühinal

Ukraina grivna ametlik kurss dollari vastu kukkus täna rekordmadalale, kui saja dollari eest sai riigi keskpangas 1124,2 grivnat.

Saja euro eest saab ametliku kursi alusel 1550,7 grivnat. Aasta algusest on grivna kurss kukkunud dollari suhtes koguni 38 protsenti, teatas uudisteagentuur UNIAN.

Langev grivna kurss suurendab Ukraina riigivõlga. Rahandusminister Aleksandr Šlapak teatas, et devalveerimise mõjul kasvas riigivõlg 129 miljardi grivna võrra. Ligi kümnendik Ukraina riigieelarvest kulub võlgade teenindamiseks.

Ukraina keskpangal pole kavatsus kulutada ühtegi dollarit grivna kursi toetuseks, teatas keskpanga esimees Stepan Kubiv. Tema sõnul kõigub grivna kurss "reaalsete turutingimuste piires".

"Kui Ukraina saab kätte rahvusvahelise abi, saab see olema ankruks, mis näitab reaalset kõikumist turul. Grivna on praegu punktis, mis on peaaegu loomulik ning seda on ka näha, sest me pole kulutanud ühtegi dollarit ega kulutagi kursi hoidmiseks," vahendas Kubivi sõnu telekanal BTB.

Ka peaminister Arseni Jatsenjuk pidas kursi langust loomulikuks olukorras, kus turgudel on ebakindlus ning Ukraina piiridel seisavad Vene tankid. "Kuid meil õnnestus peatada sisuline kursi kokkuvarisemine pärast revolutsiooni," rääkis Jatsenjuk Kiievi investeerimiskonverentsil.

Ka tema loodab surve lõdvenemist grivna kursile pärast IMFilt ja teistelt finantsasutustelt ülekande laekumist. "Aprilli lõpuks peaks IMF direktorite nõukogu läbi vaatama Ukraina toetusprogrammi," sõnas Jatsenjuk.

Hetkel kuum