Ukraina peatab Gazpromi gaasi impordi

Sirje Rank 09. aprill 2014, 16:06

Ukraina peatab kuni Gazpromiga hinnakokkuleppe saavutamiseni maagaasi ostmise Venemaalt, ütles Ukraina energiaminister Juri Prodan.

Uudise vahendanud agentuur Bloomberg korrigeeris päev hiljem oma uudist ja Prodani sõnu. Parandatud uudise kohaselt vähendab Ukraina gaasi importi ja ei maksa esialgu märtsis saadud gaasi eest, kuni hinnavaidlus on lahendatud. Ministri sõnul ei osta Ukraina praegu gaasi maa-alusesse hoidlasse, et seda kütteperioodiks ette varuda.

Ukraina plaanib gaasi importida Slovakkia kaudu, mis paneb oma torujuhtme teistpidi tööle. Tehniliselt on see võimalik, kuid mõned juriidilised küsimused on veel lahendada, vahendas agentuur Bloomberg.

"Meil on täielik Euroopa Liidu toetus," ütles Prodan, kes eile kohtus Euroopa Komisjoni energiavoliniku Günther Oettingeriga. "EL aitab lahendada küsimused gaasitranspordi ümbersuunamisega Slovakkiast."

Gazprom on hoiatanud, et taoline samm oleks illegaalne.

Täna kohtub ministrite ja nõunikega Venemaa president Vladimir Putin ja arutab gaasiküsimust. Märtsi tarnete eest on Ukraina gaasivõlg 2,2 mld dollarit.

Ukraina kaudu impordib Euroopa Venemaalt 15% maagaasist.

"Septembrini võib Euroopa rahulik olla," ütles Concorde Capitali analüütik Aleksander Parašõi. "Kui Poola ja Ungari hakkavad Ukrainale varsti gaasi tarnima nii nagu läinud aastal, saab Ukraina ilma Venemaa gaasita hakkama ja transiit Euroopasse ei kannata."

Gazpromii aprillist jõustatud 80% suurust gaasi hinna tõusu on Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk nimetanud agressiooniks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    11. April 2014, 10:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing