Romet Kreek • 10. aprill 2014 kell 6:32

Päev börsil: Hiina pani arenevate turgude valuutad kukkuma

Kui algselt levis optimism, et USA keskpank niipea intressimäärasid tõsta ei plaani, siis Hiina väliskaubandusstatistika rikkus meelestatuse. Arenevate turgude valuutad langesid ja ka Aasia börsidel anti osa tänasest tõusust käest.

Indoneesia aktsiaturg langes, kuna valimised ei andnud selget võitjat. Indoneesia aktsiaturg kukkus 3,2% ja ka ruupia nõrgenes.

Märtsis kukkus Hiina eksport 6,6%. Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid 4,8% kasvu. Austraalias kahanes tööpuuduse määr, kuna loodi uusi töökohti. Lõuna-Korea keskpank jättis baasintressimäära muutmata.

"Hiina märtsi kaubandusnumbrid on üllatavad ja pettumust valmistavad," ütles Westpac Bankingu valuutastrateeg Sean Callow. "See on väga positiivsel turul maailma turgudele selge tagasilöök – iseäranis Aasia valuutadele."

Hiina import kukkus märtsis 11,3%. Veebruaris kahanes import 10,1%. Analüütikud ootasid impordi 3,9%st kasvu. Hiina ekspordinumbrites oli segadus, kuna 2013. aasta alguses aeti numbrid kunstlikult üles, sest mõned ettevõtted võltsisid arveid, et vedada kapitali riigist välja.

"Andmed panevad muretsema arenevate majanduste üle," ütles Sumitomo Mitsui Trust Banki turustrateeg Ayako Sera. "Märts peaks olema Hiina kalendri aastavahetuse mõjust puhas ja fakt, et import kukkus nii palju, avaldab tohutut mõju maailma majandusele."

Jaapani aktsiaturg tõusis Nikkei 225 indeksi näol 0,00% ehk 0,43 punkti, 14 300 punktile. Hiina aktsiad tõusid 1,4%, Hongkong 0,8%, Taiwan 0,2%, Korea 0,5% ja India 0,1%.

Hetkel kuum